Dan Općine Raša | Proračun čuva socijalnu sigurnost žitelja i osigurava kontinuitet važnih projekata: OSTAJE ŽELJA DA SE REALIZIRAJU ULAGANJA U HOTELSKE KAPACITETE

Dan Općine Raša | Proračun čuva socijalnu sigurnost žitelja i osigurava kontinuitet važnih projekata: OSTAJE ŽELJA DA SE REALIZIRAJU ULAGANJA U HOTELSKE KAPACITETE

4.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska zahvalila je Istarskoj županiji i Ministarstvu graditeljstva na obnovi zgrade osnovne škole u što je uloženo 9,3 milijuna kuna, a hrvatskoj Vladi na darovanom zemljištu za proširenje groblja na Skitači i zemljišta nekadašnjeg kamenoloma Karlota za muzej rudarstva

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanoj u nekadašnjem kinu koji je sada pretvoren u Centar za posjetitelje Arsia, danas je obilježen Dan općine Raša. Predsjednik vijeća Željko Zahtila, pozdravljajući goste među kojima su bili predstavnici grada Labina, susjednih općina, istarske županije, pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, saborski zastupnik Tulio Demetlika te prijateljskih općina Velika i San Giorgio Di Nogaro, istaknuo je da se 4. studeni slavi u spomen na datum inauguracije najmlađeg grada u Istri koji je prošle godine proslavio 80. rođendan, a ove 25. godišnjicu postojanja općine Raša.

Raša - grad s pričom

- Općina Raša nastavlja pozitivan trend u svim područjima iz djelokruga poslova jedne lokalne samouprave, a takvom napretku pridonose važne odluke općinskog vijeća koje se u najvećoj mjeri donose jednoglasno uz konstruktivne rasprave, rekao je Zahtila.

Načelnica Općine Raša Glorija Paliska u svom je govoru istaknula kako općina Raša donosi proračun koji čuva socijalnu sigurnost žitelja općine, a istodobno, putem proračuna, osiguravaju sredstva za kontinuitet projekata važnih za razvoj općine Raša. Zahvalila je Istarskoj županiji i Ministarstvu graditeljstva na obnovi zgrade osnovne škole u što je uloženo 9,3 milijuna kuna, a hrvatskoj Vladi na darovanom zemljištu za proširenje groblja na Skitači i zemljišta nekadašnjeg kamenoloma Karlota za muzej rudarstva, čime je Vlada, kako je rekla, vratila "dite materi" i prepoznala da je Raša grad s pričom. Istaknula je i završetak izgradnje mrtvačnice u Sv. Lovreču vrijedne 1,5 milijuna kuna te kolektorske mreže sustava odvodnje u naselju Sveti Bartol vrijedne 5,4 milijuna kuna.

Dobra turistička sezona

- U dijelu komunalnog i urbanog uređenja, na većem dijelu područja općine postavili smo javnu rasvjetu te uredili i opremili brojna dječja igrališta pa gotovo da i nema sela bez površine namijenjene najmlađima. Velika, višemilijunska ulaganja imamo i u naše priobalje: uređujemo plaže, šetnice i parkirališta, a Trget, Ravni, Sv. Marina i Koromačno se pretvaraju u turističke destinacije. Sve nabrojano sigurno doprinosi izuzetno dobrim rezultatima i ove turističke sezone, gdje bilježimo rast od 6 posto u dolascima i u noćenjima. Ipak, ostaje nam jedna želja, a to je da se na našim prostorima realiziraju ulaganja u hotelske kapacitete. Zamašnjak razvoju, također, daje i osiguravanje uvjeta kroz izradu prostornoplanske dokumentacije. Ove je godine Općinsko vijeće donijelo čak dva urbanistička plana uređenja i to za Trget i Kršćin, te odluku o pokretanju izrade trećeg plana za naselje Drenje, rekla je Glorija Paliska.

Istaknula je i da je ekološki incident u Raškom zaljevu lekcija iz koje svi moraju učiti da se nikad više ne bi ponovila. Izrazila je zadovoljstvo pronađenim rješenjem za rješavanje problematike odvodnje. Najavila je da će Općina Raša u suradnji s Udrugom općina biti domaćin prve radionice na temu praćenja i apliciranja za sredstva EU fondova za sve općine u RH.

Nazočne su pozdravili, i Dan općine Raša čestitali, Vlado Boban, načelnik prijateljske općine Velika, Zoran Rajković, zamjenik labinskog gradonačelnika, Giussepina Rajko, zamjenica istarskog župana, Monika Udovičić, pomoćnica ministra turizma, i Roberto Matiussi, gradonačelnik prijateljske općine San Giorgio di Nogaro. U prigodnom kulturno zabavnom programu sudjelovali su dramska sekcija osnovne škole iz Raše, gradski orkestar Labin i nagrađeni kantautor Diego Zulijani koji je otpjevao svoju pjesmu "Ona je moja mati", premijerno izvedenu na nedavnom Šanson festivalu u Kastvu. Upriličena je i prigodna svečanost otvorenja Centra za posjetitelje Arsia na temu rudarstva kojeg je poduprlo Ministarstvo turizma a nazočni su mogli razgledati izložbu fotografija "Industrijska baština Raše".

Općinska priznanja i zahvale

Na sjednici su dodijeljena i općinska priznanja i zahvale za ovu godinu. Kantautoru Diegu Zulianiju uručeno je priznanje za dostignuće u radu, doprinos u području kulture i doprinos promidžbi Općine Raša. U povodu 80. obljetnice postojanja priznanje je dobila i Osnovna škola "Ivan Batelić" Raša za dugogodišnji doprinos i rezultate u području odgoja i obrazovanja, a primila ga je ravnateljica škole Grejs Franković. Talijan Nicola Martelossi, dugogodišnji predsjednik kluba veterana "Pietro Zorutti" iz San Giovani al Natisione posthumno je dobio zahvalu za uspješnu suradnju s veteranima NK Raša, izniman doprinos promidžbi i ugledu općine Raša, njezine rudarske tradicije i vrijednosti, kao i njezinih stanovnika u prijateljskoj Italiji. Zahvalu je primio njegov sin Fabio. (Branko BIOČIĆ)


dan općine raša raša diego zulijani oš ivan batelić nicolo martelossi