Da si skupa nikad ne zobimo svoji koreni

Da si skupa nikad ne zobimo svoji koreni

3.3.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Obilježavanje Dana Labinske republike koje nas brojnim sadržajima podsjeća na neizmjerno važne dane labinske prošlosti nakon jučerašnje Svečane Akademije nastavljeno je jučer.

Svečana komemoracija održana je jutros na Krvovoj placi u Vinežu, a vijenac su položili gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić i jedan od najstarijih labinskih rudara, Leopold Družeta. Rudar Ante Augustinović zapalio je svijeću.

U svome govoru gradonačelnik Glavičić pozdravio je sve prisutne i istaknuo kako je ponosan kao gradonačelnik grada iz kojeg je krenuo prvi antifašistički ustanak u Europi i svijetu te što u tolikom broju zajednički obilježavamo obljetnicu istog s mjesta od kud je krenuo. Zahvalio se mališanima i njihovim odgajateljicama iz Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac, odjeljenja Vrečari koji su se potrudili te oduševili svakoga svojim kovarskim odorama i rekvizitima. Jednako tako zahvalio se i profesoricama i djeci iz Osnovne škole Ivo Lola Ribar, područne škole Vinež na izvedbi rudarske himne.

„Hvala vam svima koji na bilo koji način pomažete da se ideje i simboli Labinske republike budu očuvani, a na Vinežu je oduvijek posebna energija i vidi se kako ove vrijednosti u Labinu žive od malih nogu. Sve je vidljivije jačanje desnice u svijetu te svi šutke prelaze preko toga, a vjerujem kako je upravo dolazak svih nas ovdje jedan tihi revolt protiv toga. Nakon što smo jučer zgotovili radove na jednom simbolu rudarstva u Labinu, Šohtu nastavljamo dalje. Ove godine izrađuje se projekt lifta i vjerujem da ćemo se ubrzo spustiti ispod njega, ali i glavni projekt velikog kupatila. Prošle sam godine najavio kako ćemo hortikulturno urediti Krvovu placu i zaista je mnogo toga u posljednje vrijeme učinjeno ovdje u Vinežu. Oko škole je uređen park, parkiralište i prilazi školi, naš Šoht koji je gotov izgleda toliko moćno i zrači posebnom energijom te pozivam sve vas da ga posjetite. Mnogi se čude kako je na vrhu još uvijek natpis Tito, no moram reći da svi znamo na kojoj smo bili strani u II. Svjetskom ratu, bili smo na onoj pravoj strani i na to smo ponosni. Još jednom pozdravljam sve rudare jer puno puta pričamo o tome tko je izgradio Labin i Rašu. Nije ih izgradio ni jedan sustav, izgradio ih je naš šlovek svojim rukama ovisno o sistemu u kojem tada živio. Sretan vam dan Labinske republike još jednom svima i želja mi je da se vidimo i kletu na 100.-te obljetnice kada ćemo svetu poslat poruku da je Labine odvajk bila najjača ona kovarska beseda i da si skupa nikad ne zobimo svoji koreni!“

Prigodni program priredili su učenici Područne škole Vinež Osnovne škole Ivo Lola Ribar koji su izveli poeziju labinskih umjetnika te kovarsku himnu, polaznici Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac iz Vrećari obučeni u kovariće izveli su zanimljiv program, Mladen Bastijanić izvedbom svoje pjesme i Vedran Kos kratkim referatom o povijesti Labinske republike.

Osim komemoracije na Krvovoj placi, vijenac kraj spomenika rudaru na gradskom groblju položila je zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada uz predstavnike općina Raša i Pićan, rudara, udruga branitelja i antifašističkih boraca. Vijenac je položen i na spomen obilježju u Štrmcu, a položile su ga zamjenica načelnika Općine Sv, Nedjelja, Irene Franković i zamjenica načelnice Općine Raša, Tina Damijanić dok je svijeću zapalio labinski gradonačelnik, Valter Glavičić.

dani labinske republike odgoda kova je nasa kova svečana akademija dkc lamparna krvova placa