DA SE NE ZABORAVI RUDARENJE LABINŠTINE: ŠPIRO DMITROVIĆ IZLAŽE U ČITAONICI KLUBA UMIROVLJENIKA

DA SE NE ZABORAVI RUDARENJE LABINŠTINE: ŠPIRO DMITROVIĆ IZLAŽE U ČITAONICI KLUBA UMIROVLJENIKA

19.3.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Desetljećima su hranili Labinštinu i okolicu, bili su tu u vrijeme Mlečana, Austro-Ugarske, Italije i Jugoslavije.

Rudnici Labina i Raše, taj podzemni grad koji danas predstavlja kulturno dobro i iskoristivi turističkiproizvod, imaju svoju krvavu povijest o kojoj i danas pripovijedaju bivši rudari. Jedan od njih, Puljanin Špiro Dmitrović (1937.), izložbom svojih radova u čitaonici pulskog Kluba umirovljenika podsjetio nas je kako se u podzemlju Labinštine zarađivao kruh sa sedam kora, na heroje iz utrobe zemlje, na one koji su često već u dječačkoj dobi silazili u podzemlje i ondje ostajali do mirovine, na rudare kao simbol radničke klase. "Da se ne zaboravi" - je svojevrsna repriza izložbe iz 2011. koja je održana na istome mjestu. Ovoga puta Dmitrović je izložio 38 radova, mahom fotografija, kolaža i reprodukcija slika o temi rudara i rudarenja. Autor se služi fotomontažom, ali i intervenira bojom na fotografijama da bi svoje ekspresije predočio promatraču. Rudnik nije samo simbol težačkog kruha našeg svagdanjeg, nego i opaka mater terra koja guta svoju djecu.

Toj paloj djeci Dmitrović je posvetio poseban dio izložbe, a i sam je gotovo platio glavom kada mu je jedan odron jalovine gotovo zdrobio prste. U rudniku je radio od 1955. do nesreće 1961. I labinski rudari imaju svog Aliju Sirotanovića

- udarnika Antona Bičića kojeg je autor vješto umontirao na novčanicu od 5.000 dinara. Bičić je u jednoj smjeni, zajedno s Antonom Griparićem i jednim Slovencem, iskopao 650 kubika ugljena! Dmitrović je, može se reći, vizionarski, u dalijevskoj maniri, spojio Rašu i Labin.

Projekt spajanja dvaju mjesta podzemnim hodnicima, koji će oživjeti nakon što se turistički valoriziraju, kani se realizirati europskim novcem, pa bi rudnici nastavili živjeti i donositi prihod i u - 21. stoljeću. Dmitrović je instalirao i prototip rudarske sirene, primjerak kacige s lampicom te značke s rudarskim simbolima - ukriženim čekićima. Izložba se može razgledati do konca ožujka.

 

NAPISALA I SNIMILA Mirjana

VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

špiro dmitrović izložba rudarenje kova iur raša ugljenokopi