Cvitić o jednosatnom štrajku upozorenja u Rockwoolu: Sada možemo organizirati pravi štrajk

Cvitić o jednosatnom štrajku upozorenja u Rockwoolu: Sada možemo organizirati pravi štrajk

28.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

POTPIĆAN - Jučer se u Rockwoolovoj tvornici kamene vune u noćnoj i jutarnjoj smjeni u jednosatni štrajk upozorenja uključilo 49 zaposlenika, doznali smo od Marine Cvitić, voditeljice labinskog ureda Sindikata i Kvarnera. Ona očekuje da će s poslijepodnevnom smjenom stići do 70-ak štrajkaša, od ukupno 80 njihovih članova, redom proizvodnih radnika, na koje su i računali. Iz tvornice su, pak, izvijestili da je u dvije šihte bilo 40 štrajkaša, napominjući da je šest zaposlenika na godišnjem odmoru ili bolovanju.

 

S obzirom da Rockwool trenutno ne proizvodi, radnici su u znak protesta samo izašli iz tvorničke hale. Štrajk je organiziran zbog, kako su pojasnili iz SIK-a, nemogućnosti dogovora s Upravom o nastavku pregovora o kolektivnom ugovoru, kojim bi se utvrdila prava i obaveze radnika te poslodavca.

Cvitić napominje da zaposlenici iz administracije nisu štrajkali jer su u povoljnijoj situaciji, vezani ugovorima na neodređeno.
- Iznimno smo zadovoljni odazivom. Sada smo sigurni da možemo organizirati i štrajk do ispunjenja zahtjeva, i to u jeku pune proizvodnje, jer su nas podržali i oni radnici kojima u svibnju istječu ugovori. Računali smo, naime, da bi se oni mogli pobojati za radna mjesta, rekla nam je Cvitić. Napomenula je da je zaposlenicima, kao vid opstrukcije akcije, poslodavac nudio korištenje godišnjih odmora baš na dan štrajka.

Glasnogovornica Rockwoola Anđelka Toto-Ormuž u priopćenju pak navodi da je bilo za očekivati da će sindikalisti povećati broj štrajkaša, podsjećajući da tvornica ima ukupno 140 zaposlenih.

Zahtjev za njenom i smjenom Uprave tvornice u Potpićnu, o čemu su u SIK-u govorili na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare, ona drži nelogičnim, »budući da je Rockwool privatna tvrtka i sindikalni čelnik Bruno Bulić ne može utjecati na odluke o izboru zaposlenika«.

I. R.

sik marina cvitić štrajk radno mjesto sindikati rockwool