Crvenkasti dim progutao Pićanštinu

Crvenkasti dim progutao Pićanštinu

17.10.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

UZROK JUČERAŠNJE »MAGLE« U POTPIĆNU JOŠ JE NEPOZNAT, NO POSLJEDICE SU VIDLJIVE.

U ponedjeljak smo dobili Rockwoolov dopis u kojem je pisalo da su taj dan ujutro ostali bez struje na jednu minutu i da su zbog toga morali ispustiti dim bez pročišćavanja. Probni rad je još u tijeku, pa se takve stvari događaju, ali nitko mi se nije žalio na dim, kazao nam je jučer pićanski načelnik Ivan Franković.

Je li jučerašnje potonuće Potpićna i okolice u gusti dim zasluga Rockwoola, paljenja korova na oranicama Čepić polja ili nečeg trećeg, ostalo nam je nepoznato, no jedno je sigurno - Potpićancima nije bilo lako. Zbog toga ne čudi da smo u Glasu Istre primili nekoliko poziva pritužbi, koje su redom imale isti sadržaj - neugodan miris koji izaziva mučninu i pečenje.
Kršanac Žerar Fonović rekao nam je da se dim ujutro proširio na Kršan, da ga od njega peku oči i grlo te da ga »tjera na povraćanje«.
- Imam zasijano 25 hektara pšenice i ječma, došlo je vrijeme sjetve, ali mene je strah otići to požeti, izjavio nam je jučer Fonović. Prema drugoj inačici priče koju smo čuli od nekoliko Pićanaca, neugodni miris mogao je izazvati požar u Čepiću, gdje je navodno jučer ujutro gorjelo. Ipak, Fonović smatra da to nije moguće, jer se sličan neugodan miris mogao osjetiti i prijašnjih dana.
- Ako se ovo bude nastavilo, stvarno ćemo morati zatvoriti prometnicu Kršan - Potpićan, ovu žilu kucavicu, jer se ovako više ne može, ogorčen je Fonović.
Stigavši u Potpićan jučer oko 11.30, doista smo osjetili jak miris paljevine, no ne i dim koji bi onemogućavao normalan život. Dino Ružić, poslovođa na potpićanskoj postaji Ine, na radnom je mjestu bio već rano ujutro, a najgore je, kaže, bilo oko 10.30 sati.
- Sada je još dobro, može se normalno udisati i ne osjeća se miris. Ujutro je bilo puno gore, nešto nas je gušilo, neki crvenkasti dim. Mene je miris podsjetio na sumpor. A opet, ne znam može li takav dim doći iz tvornice, jer oni obično ispuštaju bijeli. Priča se i da je nešto gorjelo u Čepiću, kazao nam je Ružić. Ostali Potpićanci nisu bili skloni razgovoru, no svi su nam u nekoliko riječi potvrdili neugodne mirise, nagađajući radi li se o tvornici ili požaru, a neki su čak spominjali školski sustav grijanja. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi u Labinu rekli su nam da nisu intervenirali ni u Potpićnu ni Čepić polju te da nije ni bilo dojava.
Kršanski vijećnik Klaudijo Lazarić također se potužio na dim, izrazivši sumnju u priču o spaljivanju trave u Čepić polju kao uzroku, dok je Anton Rupnik iz Zelene alternative jučer ustvrdio da je prema njegovim informacijama na teren izašla inspekcija zaštite okoliša na temelju poziva na 112 te navodno ustvrdila da se radi o »običnoj magli«, što njega iznenađuje. Pićanski načelnik Ivan Franković nije imao informacija o dolasku inspekcije, a nije dobio ni pritužbe građana. Dodao je međutim da je prekjučer Rockwool jednu minutu ispuštao nepročišćeni dim, i to zbog nestanka struje.
- U ponedjeljak smo dobili Rockwoolov dopis u kojem je pisalo da su taj dan ujutro ostali bez struje na jednu minutu i da su zbog toga morali ispustiti dim bez pročišćavanja. Probni rad je još u tijeku, pa se takve stvari događaju, ali nitko mi se nije žalio na dim, kazao nam je jučer Franković. Na pitanje hoće li Županija ili Općina postaviti mjernu imisijsku stanicu, rekao je da će se oko toga »trebati još potruditi«.
- To je jako veliki trošak i trebalo bi pritisnuti Rockwool da je financira. Bit će teško, ali ćemo pokušati na sve načine, rekao je Franković.
Podsjećamo, bivši načelnik Branko Ružić nedavno je izjavio da Rockwool stanicu nije dužan platiti. U slučaju cementare Holcim u Koromačnu, odluku o postavljanju stanice usvojila je Općina Raša, cementara ju je nabavila i platila te izradila popratne studije, dok Županija plaća Zavodu za javno zdravstvo praćenje i analizu podataka.

Rockwool dvaput dimio bez pročišćavanja?

Iz Rockwoola smo jučer dobili sljedeći odgovor na naše pitanje o dimu u Potpićnu.


- U ovom trenutku, a prema svim našim raspoloživim podacima, proizvodnja se odvija bez ikakvih problema te ne možemo potvrditi da je Rockwool uzrokovao dim i miris. Naravno, zajedno s našim susjedima nastojimo saznati koji je uzrok tome, piše Nina Šuljak iz odjela za odnose s javnošću te tvrtke.


- Po nalogu inspektorata o svakom ispuštanju dima putem sigurnosnog dimnjaka ili putem premosnice dužni smo odmah obavijestiti inspektorat, Centar 112, policiju, općine Pićan i Kršan te ostale nadležne institucije, piše u priopćenju.


Dodajmo da Rockwool dimi kroz veliki dimnjak kad je proizvodnja uobičajena, kroz manji u slučaju hitnog ispusta bez pročišćavanja, dok para izlazi kroz treći ispust. U više je navrata iz te tvrtka poručivano da će se u slučaju ispuštanja iz manjeg dimnjaka obavijestiti nadležne institucije. Zanimljivo da nam je načelnik Franković rekao da je dopis o ispuštanju nepročišćenog dima iz malog dimnjaka dobio u ponedjeljak, dok se naš novinar Marijan Milevoj slučajno zatekao u Potpićnu u ponedjeljak navečer, oko 8.30 te snimio fotografiju iz koje se vidi dim iz malog dimnjaka. Iz toga proizlazi da je Rockwool i tada puštao nepročišćeni dim. Takva situacija dogodila se još nekoliko puta od početka probnog rada.

pićanština Rockwool zagađenje zagađivač