Crteži Josipa Diminića galeriji HAZU u Zagrebu

Crteži Josipa Diminića galeriji HAZU u Zagrebu

14.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Život kamena' naziv je izložbe crteža akademskog slikara i kipara Josipa Diminića iz Labina, koja je u utorak navečer otvorena u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu pred mnoštvom ljubitelja umjetnosti, među kojima je bilo i njegovih sugrađana.

U dvije prostorije izloženo je stotinjak crteža nastalih između 1968.-1989. i 2002.-2004. godine, koje su vrlo značajne na dugom i vrlo plodnom stvaralačkom putu Diminića, a obje povezuje kamen središte autorova interesa i identiteta njegova rodnog kraja. Prvi ciklus povezan je uz njegovu odluku u povratak u Labin nakon studiranja u Zagrebu, a 2002. godine dobio je premiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 3. trećem trijenalu crteža, u povodu čega je postavljena i njegova izložba na Zrinjevcu.

 

Predstavljajući Diminića voditeljica kabineta grafike HAZU Slavica Marković je podsjetila da je autor po obrazovanju slikar, ali poznatiji kao kipar, ali stalno je okrenut kamenu kao nepresušnoj likovnoj inspiraciji. Pritom je upitala kako je uspio četiri desetljeća crteže iz prve faze čuvati od  javnosti, Diminić je uzvratio da je za svo to vrijeme bio okrenut mnogim drugim stvaralačkim izazovima, pa gotovo i nije zamijetio tako brzi protok vremena.

O izložbi je govorila njena autorica Margarita Sveštarov Šimat, koja je napisala i predgovor kataloga najnovije Diminićeve izložbe. Za nju je početak ciklusa Život kamena na prijelazu iz 1968. u 1969. godinu svojevrsni ispis nalik dnevniku o pronađenom motivu. Diminić se njime vraća u svoje prirodno okruženje, krajolik išaran kamenjem, stijenama, suhozidima unutar kojih su rijetki otoci istarske crvenice. To razdoblje nazire stapanje, ali razvijanje Diminića slikara i Diminića kipara - naglašava autorica kataloga.

 

Ciklus nastao početkom ovog stoljeća naizgleda je sasvim drugačiji - ističe Margarita Sveštarov Šimat, uočavajući da on s velikom preciznošću i koncetracijom, to će reći strpljenjem, bilježi svaki detalj njemu predragog kamena. "On gotovo portretira kamen. Daje mu ime, osobnost i nadnevak dana kada je stvoren. I bilježi na marginama razgovor s njim... Kamen koji bi u naravi mogao imati veličinu kamenčića Diminić posred bjeline papira uvećava do razmjera otoka i arhipelaga crtajući ga pritom tankoćutnošću kista koji podsjeća na japansku školu."

Ako se ova izložba na neki način može okarakterizirati kao novi iskorak i stvaralačko osvježenje Josipa Diminića, to je pouzdan znak da je ovaj labinski slikar i kipar koji je obilježio četiri desetljeća plodne likovne aktivnosti u svom rodnom kraju, još uvijek daleko od zatvaranja svog kreativnog opusa, koja će plijeniti pažnju ljubitelja  umjetnosti. (M. Milevoj)

 

Foto: Josip Diminić, Slavica Marković i Margarita Sveštarov Šimat uoči otvaranja izložbe 

 

 

Josip Diminić kipar umjetnik izložba HZAU crteži Zagreb Slavica Marković