Crno-bijela Istra u čaši

Crno-bijela Istra u čaši

23.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Gino Krota i Bruno Trapan ovogodišnji su laureati smotre vina istočne Istre što je u subotu, treći put zaredom, održana na Skitači. Teran Kastavca Krote najbolji je među crnim vinima s osvojena 86,33 boda od mogućih sto, a prvak među bijelima je istarska malvazija Ponente Trapana iz Pule kojoj je stručna komisija, na čelu sa sommelierom Sandijem Parisom, dodijelila 86 bodova. Uz njih, zlatom su se u kategoriji bijelih vina okitili Dorijano i Romeo Licul, te u kategoriji crnih Josip Čargonja, Goran Baćac i Vitalijano Beletić. Visoku kvalitetu i crnih i bijelih vina potvrdili su zlatnom diplomom u obje kategorije Josip Siljan i proizvođač Kalavojna.

Svoja je vina ove godine na ocjenu poslalo pedesetak proizvođača, od kojih je većina nagrađena srebrom i broncom, koja, zanimljivo, nije dodijeljena ni jednom crnom vinu. Čast ljepšega spola obranila je jedina proizvođačica vina, Lorena Dušati, čiji je merlot nagrađen srebrom. Posjetitelji smotre vino su degustirali na dvije lokacije, u Aldovoj kući i Christas Haus, a osim u vinu uživalo se i u slavonskim delicijama kulenu i čvarcima, koje su na jednome od štandova servirali simpatični Slavonci iz Velike, općine pobratima Raši. Prigodu prezentirati svoje proizvode iskoristili su i proizvođači meda i rakija, ali i labinsko planinarsko društvo Skitaci, koje je otvorilo vrata svoga doma svima koju su se zaželjeli graha i domaćega kapuza.


U prigodnome programu, nakon mise u crkvi sv. Lucije, nastupili su članovi raškoga RKUD-a Rudar, lokalni poete Ivanka Arifijev, Danijel Mohorović, Božo Glavičić i njegova kći Ivanka, Massimo Vladić, Malvina Mileta, Ivona Kiršić, Sandro Gobo i Maria Sošić. Nakon podjele diploma uslijedila je zabava uz slavonske tamburaše i koncert grupe Le Salpé. Organizator manifestacije je raška udruga Ulika i općinski TZ, a pokrovitelj Općina Raša.


Napisala i snimila S. ZLOIĆ

smotra vina Skitača TZ Raša vinarstvo istočna Istra Eler Dobrić Sandi Paris RKUD Rudar Raša Klara Tenčić Leo Knapić Branko Franković NMVN