Crni vikend na istarskim prometnicama: Tri osobe poginule, policija objavila 'rat' motociklistima

Crni vikend na istarskim prometnicama: Tri osobe poginule, policija objavila 'rat' motociklistima

7.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Najcrnji vikend na istarskim prometnicama u samo nekoliko sati odnio je tri života te se broj ovogodišnjih žrtava prometa popeo na devet, dvije više nego u istom razdoblju prošle godine.

U 34 prometne nesreće, koliko ih se dogodilo ovoga vikenda, u dvije nesreće poginule su tri osobe dok je u njih 6 osoba teško ozlijeđeno 8 lakše ozljeđeno.

Međutim, alarmantan je podatak da su u pet nesreća ovoga vikenda sudjelovali motociklisti.

U jednoj od njih Kristijan Milotić izgubio je život, dok je u ostalim nesrećama pet osoba zadobilo teške tjelesne ozlijede, a jedna lakše ozlijede.

Unatoč sve crnjim statistikama sudionici prometa i dalje se nepromišljeno kreću cestama. Tako su i ovoga vikenda najčešći uzroci nesreća bili neprilagođena brzina, oduzimanje prednosti prolaska, a u 12 nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola.

Potaknuti nemilim događajima ovoga vikenda policija je odlučila oštrije reagirati i sankcionirati nesmotrene vozače motocikala i mopeda. – Stravična stradavanje motociklista koja su za lijepog vremena sve češća proizlazi iz bezobzirnog kršenja i nepoštivanja prometnih pravila i pravila ponašanja u vožnji. Policija se odlučila na maksimalan nadzor i kažnjavanje ove skupine vozača, a osim prometne policije od sada će intervenirati i temeljna, kriminalistička te interventna policija, izvijestio nas je na današnjoj konferenciji za tisak Gianfranco Tromboni iz Odijela za sigurnost na cestama.

Cilj ove akcije je spriječiti najčešće prekršaje i uzroke stradavanja motociklista poput prevelike brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, nenošenja kacige, nepropisnog pretjecanja te vožnje bez položenog vozačko ispita. Poseban „rat“ policija je objavila motociklistima koji ne ističu registraciju na vidljivo mjesto te onima koji se ne zaustavljaju na policijski znak. Iz tog razloga na terenu će, poglavito u dane vikenda, biti više policijskih patrola na kraćim dionicama te osobito na mjestima poznatim po okupljanjima motociklista.

 

Fotografije teške prometne nesreće kod Most Raše Barkun/24sata