[CRNA STATISTIKA] Najviše poginulih u prometu ove godine u Istri na području Labinštine

[CRNA STATISTIKA] Najviše poginulih u prometu ove godine u Istri na području Labinštine

22.8.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Do 20. kolovoza na području PU istarske smrtno je stradalo 14 osoba, a u istom razdoblju prošle godine je u 11 prometnih nesreća poginulo 12 osoba. Uzrok svih 13 nesreća s poginulim osobama je ljudski faktor, a prednjače brzina, prelazak na suprotnu stranu kolnika i alkohol. U nesrećama sa smrtnom posljedicom stradalo je još 12 osoba, od kojih šest teško.

Najviše je smrtno stradalo putnika, njih četiri. Stradali su jedan suvozač, jedan maloljetni putnik koji se vozio na stražnjem sjedalu, a kao prometna nesreća vodi se i slučaj u kojem su život izgubile dvije putnice koje su se prevozile na priključku (košari) traktora. U toj nesreći stradale su starija žena i njena praunuka. Život su izgubila tri vozača osobnih automobila, jedan vozač kombija, a kao ranjiva skupina izdvajaju se vozači motocikla, budući da su ove godine četvorica izgubila život.

Nekorištenje pojasa

 Bitno je istaknuti da u četiri slučaja stradali nisu bili vezani sigurnosnim pojasom, što je imalo kobne posljedice. Stradali motociklisti se u dva navrata nisu držali svoje strane kretanja, u jednom slučaju uzrok prometne nesreće bila je brzina i vožnja prije stjecanja prava, a u jednoj prometnoj nesreći stradali motociklist nije nosio kacigu, ističu iz Policijske uprave istarske.

Tijekom ove godine u prometu su poginula dva pješaka; pješakinja na pješačkom prijelazu u koju je udario motocikl koji se zbog brzine nije uspio zaustaviti, te pješak koji se nepropisno kretao desnom stranom kolnika.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se u posljednja tri mjeseca, odnosno od lipnja do kolovoza, što je dijelom posljedica većeg broja vozila na našim cestama zbog turističke sezone. Po broju prometnih nesreća izdvaja se i mjesec siječanj s tri teške nesreće. Najviše prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom dogodilo se na području Policijske postaje Labin, četiri, slijede PP Poreč i Postaja prometne policije Pula sa po tri nesreće, te Policijska postaja Rovinj na čijem su se području dogodile dvije prometne nesreće s poginulim osobama.

Kritični dani

Najviše prometnih nesreća dogodilo se danju (8), na suhom kolniku (10), van naselja (9). Kritičan dan je srijeda, kada su se dogodile čak četiri prometne nesreće s poginulim osobama, a kao vrijeme izdvajaju se popodnevni sati, od 16-18 sati (7). Najčešće su počinitelji prometnih nesreća s poginulim osobama u dobi od 25 do 30 i od 50 do 60 godina.

Za istaknuti je da je u prvih šest mjeseci ove godine istarska policija utvrdila ukupno 19.500 prekršaja. Najveći broj prekršaja odnosi se upravo na četiri ubojice u prometu, pa je tako utvrđeno 8.026 prekršaja nepropisne brzine, 1.062 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 1.991 nekorištenje sigurnosnog pojasa. Čak 1.880 vozača zatečeno je kako u vožnji koristi mobitel, dok je 1.073 vozača počinilo prekršaj nepropisnog pretjecanja.

Policija će nastaviti provoditi ciljane preventivne i represivne aktivnosti, pri čemu će se posebna pozornost usmjeriti prema recidivistima. Očekuje se da će izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje predviđaju visoke novčane i zatvorske kazne za one koji čine najteže prekršaje, doprinijeti većoj sigurnosti i razvijanju svijesti o važnosti poštivanja prometnih propisa.

Autor: Mateo SARDELIN

smrt policija promet statistika