Crkvica Sv. Jeronima u Staniševima devastirana do neprepoznatljivosti (2)

Crkvica Sv. Jeronima u Staniševima devastirana do neprepoznatljivosti (2)

7.1.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Devastacija crkvice Svetog Jeronima u Staniševima bila je danas glavna tema tiskovne konferencije u prostorijama Općine Raša na kojoj su bili nazočni načelnik Općine Raša Josip Knapić i kustos labinskog muzeja Vedran Kos koji je sam i objasnio što se tamo točno dogodilo (AUDIO VEDRAN KOS).

Crkvica Svetog Jeronima datira još iz 12. stoljeća, a prilikom krađe, koje su u Istri postale prava pošast, ukraden je jedan kapitel, više kamenih erti te barokni reljef Svetog Jeronima koji se nalazio na pročelju crkve. U suradnji sa mještani vrlo brzo je pronađen počinitelj ovog djela koji je sve otuđeno i vratio, ali je urušavanjem nanijeta neprocjenjiva šteta jer će sada vrlo teško tu crkvicu biti obnoviti u izvornom obliku. Inače općina Raša ovih će dana dati zahtjev za preventivnu zaštitu ovog spomenika u Konzervatorskom odjelu u Puli, što bi se trebalo riješiti u iduća dva tjedna.

Pošto ta crkvica nije bila zavedena ni u jednom službenom dokumentu pokrenut je postupak za utvrđivanjem vlasništva zemljišta na kojom se crkvica nalazi, a taj objekt, kao i mnogo drugih zahvaljujući timu Vedran Kos, Vesna Sagaj i Azra Suljić naći će svoje mjesto u novom prostornom planu općine Raša.

Trenutačno je u Općini Raša zaštićena samo crkvica sv. Mateja u Prodolu, no u izradi je Konzervatorska podloga  koja sadrži  60-ak lokaliteta (opširnije audio Vedran Kos)

 

Popis i fotografije ostalih crkvica na području Labinštine, Općine Raša, Kršana i Pićna na:

http://www.istra4u.com/skitaca/main.aspx?tabID=4&lng=hr