Čitateljski klub DeLibris / susret #7

 Čitateljski klub DeLibris / susret #7

11.12.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Članovi Čitateljskog kluba DeLibris okupili su se 30. studenoga na svom mjesečnom susretu i razgovarali o najnovijem djelu Ivice Ivaniševića „Kao pakao“. Roman su ocijenili solidnom trojkom.


Kao i obično, razmišljanja su različita, ali s Jeleninom konstatacijom da je ideja dobra, ali nije potpuno razrađena složila se većina članova Kluba. Četvorka je ocjena koju su romanu dodijelile Hany i Lena kojoj se posebno sviđa ležeran opis zagrobnog života koji donosi ovaj neveliki roman.
Emiljana je istaknula da se radi o satiri bez dovoljne žestine, ali unatoč tome, izostanak bilo kakve drame na završetku smatra realističnim, s čime se i Robi složio, ali bi mu miliji bio kakav dinamičan „hoće–neće“ kraj. Glavni lik, Igor, tipičan antijunak, svojim konačnim izborom potvrđuje poziciju gubitnika čime je i osuđen na neumoljive kritike članova Kluba, iako je takvih likova nebrojeno mnogo u realnom životu.


Naviknuti na izvrsne romane ovog pisca, književnog kritičara, novinara, scenarista možemo zaključiti da je možda ovim romanom platio danak svojoj hiperproduktivnosti pa je izostala očekivana izvrsnost koja se i ovdje uočava u uobičajeno vještom igranju jezikom, domišljatim rečenicama i nezaobilaznom humoru.

Za ilustraciju rečenog izdvajamo ovaj primjer:

„Nutricionistički gledano, on nije bio kartezijanac i nije se mogao prepoznati u sloganu „müslim, dakle jesam.“


Kakvo je ovo izmaštano mjesto vječnog života, uvjetno nazvano raj, saznat ćete kad pročitate roman koji vas čeka u knjižnici!

Nas čeka još jedan susret ove godine koju zaključujemo djelom „Pukovniku nema tko da piše“ 28. prosinca.


Čitamo se! Do sljedeće stranice DeLibrisa!

deLibris gradska knjižnica labin book klub