"Čitanjem do zvijezda" labinska Srednja škola na državnoj razini sa 75% riješenosti

"Čitanjem do zvijezda" labinska Srednja škola na državnoj razini sa 75% riješenosti

20.5.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Kao i prethodnih godina, učenici Srednje škole Mate Blažine Labin bili su dio kreativnog i edukativnog kviza „Čitanjem do zvijezda“ čiji je glavni cilj potaknuti ljubav prema čitanju i kreativnost među mladima. Da je ovo jedno od omiljenih natjecanja naših učenika vidi se i po činjenici da naša škola sudjeluje od početaka, svake godine sa sve većim brojem prijavljenih učenika što je vidljivo i po odličnim rezultatima.


Pod vodstvom knjižničarke Majde Milevoj Klapčić te uz pomoć profesorice Martine Lukež, naše učenice: Paola Franković, Nina Savić, Renata Dobrić i Jona Ljuna su uz veliki trudi i radi i ove godine došli čak do državne razine kviza.
Sam je kviz osmišljen na način da se učenici koji su voljni čitati prijave školskim knjižničarima koji im zatim dodjele propisane knjige. Za školsku razinu kviza učenici su dužni pročitati samo jednu knjigu te zatim na poveznici za kviz rješavati pitanja vezana uz polazni tekst i samu knjigu. Na županijskoj razini nadodan je još jedan naslov, te se kviz rješava na istovjetan način uz dodatna pitanja iz biografija pisaca. Posljednja, državna razina kviza, i ove je godine bila sastavljena od pitanja iz triju naslova i njihove autore.
Ove je godine u našoj školi bilo prijavljeno 20 učenika, no zbog odlaska na izlet u Graz, na školskoj razini natjecalo se devet učenika, na županijskoj razini sudjelovalo je 7 učenika dok je završnu tj. državnu razinu uspješno završilo svih 4 učenika s najvećim postotkom 75% riješenosti.
Tema kviza tj. natjecanja mijenja se svake godine, a ove su godine na red došli putopisi, koji su kako bi zadovoljili različite ukuse bili svaki drukčijeg tona. Od satiričnog rukopisa Ephraima Kishona preko putopisa o Africi i misionarima, do ludih provoda avanturista i buntovnika Hrvoja Šalkovića. Uz ovako širok i različit opus tema, učenici su sa zadovoljstvom pročitali knjige saznavši ponešto o tome kako uistinu izgleda biti stranac u nepoznatoj zemlji. Iako su autori ovih djela opisivali i dobre i loše trenutke svojih putovanja, oni su i dalje zaljubljeni u putovanja te više vole imati ruksak na leđima, kameru u rukama i put pod nogama, negoli čekati da im sudbina donese nešto zanimljivo i novo u njihov život. Možda je upravo to i poruka ovogodišnjeg kviza, možda bismo trebali sami postati tvorci svoje sudbine te se upustiti u avanture, a jedna od tih avantura je definitivno čitanje. Čitajte i vinite se do zvijezda!***


(Tekst i foto: Majda Milevoj Klapčić)


ssmb.hr


čitanjem do zvijezda majda milevoj klapčić obrazovanje srednja škola mate blažina