Čitajte što jedete: Od kraja godine na deklaracijama obvezan nutritivni sastav hrane

Čitajte što jedete: Od kraja godine na deklaracijama obvezan nutritivni sastav hrane

11.2.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Jeste li znali da je od kraja 2016. i u Hrvatskoj postalo obavezno isticanje nutritivne deklaracije, odnosno energetske vrijednosti i hranjivih vrijednosti hrane?

Proizvođač je dužan napisati na nutritivnoj deklaraciji, primjerice, koliko je šećera ili kalorija u proizvodu koji kupujete. Postoji izuzeće za hranu koja je neprerađena ili od samo jednog sastojka, primjerice med, svježe meso, svježa riba i hrana koja ima površinu manju od 25 centimetara kvadratnih.

O proizvodu koji kupuje, potrošač će tako imati dodatne informacije o: energiji, mastima i masnim kiselinama, ugljihodiratima, odnosno šećeru, bjelančevinama i soli. Sve će to morati biti navedeno slovima i brojkama jednakim ili većim od jednog ili dva milimetra.

Da ne bi postale financijski udar na male proizvođače Hrvatska agencija za hranu organizira i besplatne edukacije.

Proizvođačima se nudi pomoć u obliku vodiča, kontakata s renomiranim nutricionistima i pomoći u izračunu svojih tablica.

Nutritivna tablica može se dobiti analizom hrane u akreditiranom laboratoriju i to je najpouzdanija metoda. Međutim, malim i srednjim proizvođačima, ovakva analiza često je skupa i dugotrajna, pogotovo kada se radi o kompozitnoj hrani koja sadrži više sastojaka.

U tom slučaju, moguće je računski dobiti nutritivnu tablicu, koristeći pri tome relevantne izvore podataka i metode izračuna kao što je i vodič koji je objavila Agencija za hranu:  

KAKO IZRAČUNATI HRANJIVE VRIJEDNOSTI HRANE

Navođenje energetske vrijednosti i hranjivih vrijednosti hrane bilo je obvezno i prije 13. prosinca 2016. godine za hranu s prehrambenim i/ili zdravstvenim tvrdnjama i hranu kojoj su dodani vitamini ili minerali. (iPress)

 

 

hrana zakon zdravlje prevencija