Cimos u Buzetu, Roču i Labinu otvorio 195 radnih mjesta

Cimos u Buzetu, Roču i Labinu otvorio 195 radnih mjesta

13.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LJUBLJANA/BUZET - Slovenska tvrtka Cimos iz Kopra koja u Sloveniji zapošljava 3.000 ljudi, a s kooperantima u inozemstvu 7.000, postala je nelikvidna, potvrdilo je revizijsko izvješće što ga je tvrtka objavila na internetskim stranicama Ljubljanske burze, prenosi Hina. Revizija je pokazala da je Cimos dugoročno platežno nesposoban od 1. listopada prošle godine, navedeno je u revizijskom izvješću agencije KPMG. Kako javlja poslovni dnevnik Finance, Cimos ima 73 milijuna eura negativnog kapitala, a prošlu je godinu završio sa 135 milijuna eura gubitka. Bankama je dužan 400 milijuna eura, a pregovara se o reprogramu 350 milijuna. Prema planovima Cimosa, razgovara se o mogućnosti da banke 180 milijuna kredita Cimosa pretvore u svoj vlasnički udio u tvrtci, navodi Hina.

 

U buzetskom P. P. C.-u, koji je kao razvojni dobavljač automobilskih sklopova ujedno i dio Grupacije Cimos, jučer nismo uspjeli dobiti komentar kako se nelikvidnost slovenskog Cimosa odražava na njihovo poslovanje. No, prema nekim pokazateljima, hrvatski dio Cimosa za sada se dobro drži.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, nedavno je na jednom javnom skupu izrazio zadovoljstvo novim zapošljavanjem u Cimosu.

- U Cimosovim tvornicama u Buzetu, Roču i Labinu ove godine otvoreno je 195 novih radnih mjesta, a uz njih još je 131 osoba dobila nekakvu sigurnost jer su iz Agencije za posredovanje u zapošljavanju prešli direktno na plaću Cimosa, pojasnio je Žulić.

Hrvatski dio Cimosa trenutno zapošljava oko 1.200 ljudi. Planirana realizacija za 2012. godinu bila je 64 milijuna eura, ocjenjuje se da bi prihodi za prošlu godinu mogli biti nešto viši, a taj bi se uzlazni trend, zahvaljujući novim projektima, mogao nastaviti i u ovoj godini, izjavio je u veljači za naš list direktor P. P. C.-a Viljem Petohlep.

 

Hrvatski dio Cimosa u ovoj godini planira 45-postotno povećanje proizvodnje dijelova koji se ugrađuju u turbokompresore. U tijeku je i instaliranje procesa za izradu više od 20 novih proizvoda, poput kartera ulja za BMW, kućišta letvi volana i servomotora TRW, kućišta turbokompresora i nosača motora za Audi.

G. ČALIĆ ŠVERKO

 

cimos gospodarstvo zapošljavanje radna mjesta agencija za privremeno zapošljavanje