Cimos prodaje labinski TPS, sudbina radnika neizvjesna

Cimos prodaje labinski TPS, sudbina radnika neizvjesna

16.5.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Sastanak koji su predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera zatražili od direktora Društva u cilju informiranja o stanju i budućnosti Labinprogresa-TPS-a održan je 15. svibnja, a ono što se na sastanku čulo, vjerojatno će, nažalost, radnike uznemiriti, javlja Sindikat Istre i Kvarnera.

Naime, odlukom Nadzornog odbora grupacije Cimos sve djelatnosti koje nisu povezane s osnovnom djelatnošću, odnosno nisu vezane uz automobilsku industriju, izdvajaju se iz sastava grupe.

I tako je Cimos, iz ekspanzionističke politike koja je podrazumijevala širenje i rast, promijenio smjer. Ukidanje nekoliko lokacija i prodaja svega što ne sačinjava core biznis osnovna je politika Cimosa, a restrukturiranje, uz pomoć države i banke, trebalo bi pomoći da se Cimos izvuče iz teške financijske krize.

Labinprogres-TPS na put ozdravljenja neće ići sa Cimosom. Cilj je da se u veoma kratko vrijeme, do rujna ove godine, Labinprogres-TPS proda. Zajedno s Labinprogresom u paketu se prodaje i tvornica u Novom Kneževcu. Prilikom prodaje vodit će se briga da potencijalni kupac ima namjeru nastaviti s proizvodnjom te će mu se, u tom smislu, ukoliko se kupac nađe, omogućiti da u prijelaznom razdoblju, ne duljem od godinu dana, preseli proizvodnju na drugo mjesto, izvan sadašnjih prostora. Naime, u vlasništvu TPS-a su strojevi, odnosno proizvodna oprema, zemljište i zgrada u Novom Kneževcu te roba na zalihi. Pored toga, Labinprogres ima svoj brend, proizvode koji imaju svoje ateste i radnike koji znaju svoj posao.

Kod prodaje, zajedno s opremom, nekretninama i zalihama, novi vlasnik preuzima i sve radnike koji imaju sklopljen ugovor s Labinprogresom-TPS. U radnom odnosu je 65 radnika, te još četiri radnika koji su na dugotrajnom bolovanju. Od toga 40-ak ljudi radi izravno u proizvodnji, a preostali su u režiji. Dvanaest radnika tijekom ove godine ostvaruje prava na prijevremenu ili starosnu mirovinu, te će Uprava Društva nastojati da u dogovoru s njima, a na način kako su rješavani slični slučajevi prethodne godine, njihov status riješi kroz otpremnine.

Kao posljedica opće ekonomske krize poslovanje Labinprogresa je problematično, likvidnost otežana. Stoga, iz Uprave nisu mogli, na sindikalni upit, zajamčiti da će se radnicima do prodaje novom vlasniku osigurati pravovremena isplata plaće. Na upit o  prioritetima vlasnika prilikom prodaje Društva, direktor je odgovorio da će to biti cijena,  a ne zadržavanje radnika ili postojećih prava radnika. Novi vlasnik preuzet će sve obveze Društva, i sve radnike, a koliko radnika će nakon toga zadržati neće ovisiti o Cimosu. Jedino je sigurno da je vrijednost tvrtke sa strojevima i zalihama veća od obveza, da su sve obveze prema radnicima i državi podmirene, ali da opterećenje  Društva čini dio starog duga prema Cimosu i PPC-u na račun pozajmica. Obveza je sadašnjeg vlasnika da Labinprogres najprije ponudi sadašnjim udjelničarima, a zadatak je Uprave da među njima pokuša pronaći kupca. Ukoliko se kupac ne nađe na takav način, objavit će se javni natječaj za prodaju. O tome što se pak može dogoditi ako se ne nađe kupac, Uprava ne želi ni razmišljati, s obzirom na to da je iz plana restrukturiranja Cimosa jasno da zadržava samo osnovnu djelatnost.

Pred radnicima Labinprogresa je teško i neizvjesno ljeto. Za sada je teško prognozirati ishod svega. U razdoblju od najviše mjesec dana, kada će već biti poznato ima li među udjelničarima Labinprogresa zainteresiranih za kupnju, planira se održati skup radnika, na kojem će se radnicima prezentirati više informacija, navode u SIK-u, naglašavajući da su u mnogim teškim situacijama koje su pratile radnike TPS-a uspijevali zaštiti interese radnika, a na tome će ustrajati i u ovoj najnovijoj. (iPress)

 

Radio Labin:

 Pred radnicima Labinprogresa – TPS teško je i neizvjesno ljeto, rekla nam je voditeljica labinskog Ureda Sindikata Istre i Kvarnera Marina Cvitić, koja je nedavno razgovarala s Upravom Cimosa o budućnosti ove labinske tvrtke. Naime, kako nam je pojasnila Cvitić : (ton – Marina Cvitić). Zabrinjavajuće je u toj priči: (ton – Marina Cvitić 1).

Labinprogres – TPS trebao bi se prodati do rujna ove godine, no Cvitić se nada: (ton – Marina Cvitić 2). Kao posljedica opće ekonomske krize poslovanje Labinprogresa je problematično, likvidnost otežana. Stoga, iz Uprave nisu mogli, na sindikalni upit, zajamčiti da će se radnicima do prodaje novom vlasniku osigurati pravovremena isplata plaće. Na upit o  prioritetima vlasnika prilikom prodaje Društva, direktor je odgovorio da će to biti cijena,  a ne zadržavanje radnika ili postojećih prava radnika. Novi vlasnik preuzet će sve obveze Društva, i sve radnike, a koliko radnika će nakon toga zadržati neće ovisiti o Cimosu.

cimos tps labinprogres gospodarstvo radnici