Cijene goriva ponovno padaju!

Cijene goriva ponovno padaju!

9.6.2012. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

"Mi smo to najavljivali, činjenica je da su velike cijene bile plod raznoraznih špekulacija koje su zaustavljene, izgubila se osnova za te špekulacije i ja osobno smatram da će cijene i dalje padati", izjavio je Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Cijene goriva ovaj put padaju od 13 do 18 lipa. Najprodavaniji Eurosuper 95 pada s 10,45 na 10,32 kuna, a Eurodizel s 9,79 na 9,61 kuna. Nova cijena Eurosupera 98 iznosi 10,64 kune, umjesto dosadašnjih 10,78 kuna; dok ćete za litru Eurosupera 100 umjesto 11,01 morati izdvojiti 10,86 kuna.

Cijena plavog dizela spušta se sa 6,17 na 6,02 kuna, a lož ulja sa 7,19 na 7,03 kuna.

 

50 kuna manje po spremniku


Još malo nas dijeli do onih starih razina, ali ipak u posljednjih mjesec dana plaćamo manje za otprilike kunu po litri. To je oko 50 kuna po prosječnom spremniku manje.

Za stručnjake sadašnji trend smanjenja cijena je očekivan.

"Mi smo to najavljivali, činjenica je da su velike cijene bile plod raznoraznih špekulacija koje su zaustavljene, izgubila se osnova za te špekulacije i ja osobno smatram da će cijene i dalje padati", kaže za Dnevnik.hr Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Trenutačno se cijena sirove nafte na europskoj razini zaustavila na 99 dolara po barelu, dok je u SAD-u pala na čak 84 dolara.

Stručnjaci imaju poruku i za one koji su paralelno s cijenama naftnih derivata podizali ostale cijene.

"Sada neka se pokaže, oni koji su kukali i dizali cijene za vrijeme porasta cijene nafte i naftnih derivata, sada bi trebali dokazati da su stvarno bili osjetljivi na taj porast cijene i kako se snizuju cijene derivata tako bi trebali postepeno snižavati cijene robe koje su povećavali", rekao je Štern.

Ina cijene benzina Davor Štern pad pad cijena dobre vijesti