Cijena goriva mogla bi rasti do 14 kn po litri

Cijena goriva mogla bi rasti do 14 kn po litri

19.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Cijena motornog benzina eurosuper 95 na Ininim benzinskim postajama, kako se neslužbeno doznaje, od ponoći neće prijeći 11 kuna, odnosno Inin će se eurosuper BS 95 od utorka prodavati po 10,94 kune, a eurosuper BS 95 class po 10,99 kuna.

Tako će cijene Inine dvije vrste eurosupera 95 biti za 22 lipe po litri više od dosadašnjih, što je manje poskupljenje te vrste goriva negoli je to dopustilo Ministarstvo gospodarstva.

Naime, Ministarstvo je u utorak poslijepodne objavilo da najviša cijena eurosupera BS 95 od ponoći može biti viša za 27 lipa po litri, s čime bi cijena tog benzina mogla prijeći 11 kuna, odnosno koštati najviše 11,04 kune.

Manje negoli je dozvolilo Ministarstvo Ina će poskupiti i svoj benzin s 98 oktana, pa će cijena Inina eurosupera BS 98, kako se doznaje, od ponoći biti 11,36 kuna, što je 25 lipa više nego do sada (11,11 kuna). Ministarstvo je pak najvišu razinu cijene te vrste benzina utvrdilo na 11,41 kunu, što je 30 lipa više od dosadašnje najviše cijene.

Na razini maksimalno dopuštenog poskupljenja bit će dizelska goriva čije će cijene od ponoći i na Ininim benzinskim postajama biti više od 10 do 15 lipa po litri.

Poskupit će i plavi dizel i lož ulje i to za 12, odnosno 10 lipa po litri, pa je nova cijena plavog dizela 6,66 kuna (do sada 6,54 kune), a loživog ulja ekstra lakog 7,45 kuna (do sada 7,35 kuna).

Kako će postupiti ostale naftne kompanije i da li će možda, kao Ina, cijenu svojih benzina povećati manje negoli je Ministarstvo dopustilo te tako cijenu eurosupera 95 zadržati ispod 11 kuna za sada nije moguće doznati.I

dok građani negoduju i putem društvenih mreža pozivaju na bojkot benzinskih postaja, a Vlast poručuje da je "opasna granica" tek 12 kuna, stručnjaci upozoravaju da bi cijena goriva mogla porasti do nevjerojatnih 14 kuna po litri.

Sindikati i oporba digli su se na noge zbog najavljenih poskupljenja. "Psihološka granica" cijene goriva ovisi o platežnoj moći pojedinca, jer za nekog tko prima plaću 20.000 kuna ta granica još nije dosegnuta, za onoga s prosječnom plaćom već je nadmašena, zaključuju iz SSSH-a Stoga je SSSH od Vlade zatražio da hitno smanji trošarine.

Hoće li Vlada reagirati, još nije poznato, no intervenciju s vrha prije dva tjedna je najavio ministar financija Slavko Linić. Kako je tada kazao, Vlada bi mogla reagirati smanjenjem trošarina nastave li cijene divljati. (B. PETROVIĆ)

 Škare: Način formiranja cijena na štetu potrošača

Profesor s pulskog Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" Marinko Škare kaže da je cijena goriva u Hrvatskoj veća za 25 posto u odnosu na prosječnu svjetsku cijenu te je prema ovom pokazatelju naša zemlja na visokom 35. mjestu na listi od 141 zemlje (SAD je 101.).

- Iz pravilnika o formiranju cijene energenata (Narodne novine 57/06) vidljivo je da način formiranja ide u korist Ine, a na štetu potrošača. Vlada ima vrlo mali prostor za intervencije kroz trošarine i krajnje je vrijeme da se o temi politike cijena u Ini provede debata širokih razmjera. Što je sa strategijom alternativnih goriva? Zar će se o njoj razgovarati 2020. kada cijena barela bude iznad 300 dolara i više?, upitao je Škare.

Smatra da će se trenutni porast cijena goriva odraziti na porast inflacije, što će povećati siromaštvo, ali da bi inflacija mogla i doprinijeti padu nezaposlenosti.

- U Hrvatskoj treba konačno uvesti red u formiranje cijena na svim tržištima jer je razina špekulacije, a time i nelegalne zarade koja se dozvoljava, u Hrvatskoj bez premca, veli Škare (P. GREGOROVIĆ)

Kruh neće poskupjeti

Ima i jedna dobra vijest. Iako je direktor Brionke Korado Soldatić nedavno za naš list najavio da će, ukoliko dođe do ponovnog poskupljenja goriva, teško izbjeći korekciju cijena pekarskih proizvoda, danas nam je potvrdio da Puljanima kruh ipak neće poskupjeti.(B. P.)
(Hina)

 

gorivo benzin poskupljenje standard dizel