Stampar M - Stampar

Četiri dana podsjećanja na Labinsku republiku

Četiri dana podsjećanja na Labinsku republiku

27.2.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Otvorenjem izložbe fotografija "Bosna i Hercegovina kroz objektiv Edina Jahića", koje će se održati sutra od 18 sati u Narodnom muzeju, započinje četverodnevna proslava 93. obljetnice Labinske republike.

Program se nastavlja u petak u dvorani Gradske knjižnice, gdje će se od 17 sati upriličiti komemoracija u povodu 74. godišnjice rudarske tragedije u Raši. Tom će prilikom Maria Giulia Picchione, ravnateljica Konzervatorskog odjela Regije Friuli Venezia Giulia, predstaviti knjigu "Arsia, la bianca citta del carbone" (Raša, bijeli grad ugljena). Organizatori su ovdašnja Zajednica Talijana "Giuseppina Martinuzzi" i Klub za istarsko-mletačku kulturu "Istra" iz Trsta.

U subotu će u 8 sati s Titovog trga u starom Labinu krenuti planinarski pohod "Kovarskim putovima" prema Rapcu, Kosima i Plomin Luci. Istog dana od 18 sati u kafiću "Poli Milana" na Kapelici odigrat će se pikado turnir, dok u 22 sata u KUC-u Lamparna započinje 4. Festival labinskih bendova.

 

U nedjelju, 2. ožujka, na dan štrajka rudara i proglašenja njihove samouprave - Republike, prijepodne će se održati komemoracije na Gradskom groblju, Štrmcu, te Krvovoj placi na Vinežu, mjestu s kojeg je krenuo ustanak rudara. Središnja svečanost zakazana je za podne u bivšem kinu u Raši. Tom zgodom prikazat će se i povijesni filmovi o izgradnji i razvoju Raše i Podlabina.

Na placi će se nuditi rudarska marenda, a u 11 sati startat će biciklijada "Kova je nasa".

U nedjelju će se, također, od 10 sati na Gradskom stadionu u Labinu igrati nogometni turnir "Dan rudara" za dječake do devet godina, a od 16 u KUC-u Lamparna natjecanje u stolnom tenisu u organizaciji gradskog Savjeta mladih i Kluba mladih Club 21.

Proslava važne obljetnice održat će se pod pokroviteljstvom Grada Labina te općina Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Kova je nasa Pićan.

 

I. RADIĆ

 

Foto: ilustracija

 

 

kova je nasa kova rudari obljetnica komemoracija arsia labinska republika