Čepićko polje: Bura odnijela desetak centimetara zemlje

Čepićko polje: Bura odnijela desetak centimetara zemlje

4.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Bura je u Čepićkom polju odnijela desetak centimetara zemlje s površine veće od 300 hektara, a posljedica toga je uništenje jesenske sjetve pšenice i ječma te zatrpavanje kanala između oranica, zaključili su pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović i načelnik Kršana Valdi Runko nakon obilaska terena u petak.

- Nikad nisam vidio tako suhu zemlju u ovo vrijeme kada bi u njoj trebalo biti najviše vlage. Toliko je suha da bi gorjela kada bi se zapalila! Pustinjska oluja iz američkih filmova, to se sada može vidjeti u Čepićkom polju, komentirao je Antolović stanje na najvećoj poljoprivrednoj površini u Istri.

- Općinsko vijeće će imenovati povjerenstvo za procjenu štete. Ako iznos bude premašio 20 posto općinskog proračuna, Općina će od župana Ivana Jakovčića zatražiti proglašenje elementarne nepogode, kaže načelnik.

Uzrok zemljanoj mećavi je suša, praktički nastavak ljetošnje suše, koja je u općini prouzročila štete procijenjene na oko četiri milijuna kuna.

Slični prizori u Čepićkom polju mogli su se vidjeti prije 40 godina, također kao posljedica dugotrajnog izostanka padalina, ali trenutačnu jesensko-zimsku sušu Antolović procjenjuje kao najgoru u posljednjih stotinu godina.

Udarima bure odolijevaju površine zasijane lucernom i one čije preoravanje je ostavljeno za proljetnu sjetvu. Nastavi li se suša, sjetva će biti ugrožena, a padne li kiša prije nego bude vremena za iskapanje zemlje nanijete u kanale, nastat će poplave. (R. SELAN)

 

cepicko polje zemlja elementarna nepogoda