Cenzura u Hrvatskoj

Cenzura u Hrvatskoj

12.6.2012. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hrvatska se u izvješću udruge "Reporteri bez granica" za 2011-2012 godinu nalazi na 68 mjestu. Drštvo na ljestvici joj prave zemalja tipa Maurtenije,Burkine Faso,Mozambika...Od zemlja ex Jugoslavije, u uspredbi sa Hrvatskom, bolje pozicionirane su Slovenija (36 mjesto) i Bosna i Hercegovina (59. mjesto) a losije pozicionirane zemlje su Srbija (80. mjesto) ,Makedonija (94.mjesto) i Crna Gora (107. mjesto).
Hrvatska po slobodi medija bilježi pad od 5 mjesta u odnosu na 2010 godinu kada je bila na 63 mjestu.

Denis Latin,Željko Peratović,Domagoj Margetić,Ana Jelinić......samo su neki od novinara koji su na svojoj koži osjetili kako izgleda kada govorite i pišete o "nedopuštenim temama."Njihove sudbine i problemi koje su imali i koje imaju su najbolji pokazatelj koliko su moćni neki lobiji u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je"normalno" da se mediji koriste za sve vrste razračunavanja,"normalno" je da izdavači pogoduju moćnim oglašivačkim tvrtkama, "normalno" je da mediji pogoduju političarima.

Medijski odlično odrađene kampanje su pristupanje Hrvatske u EU i NATO,to su kampamje u kojima je velika vecina medija pristrano radila reportaze,dok je mala ili nikakva vaznost davana argumetiranim raspravama.Dan,danas , većini građana nisu poznate obveze koje će Hrvatska morati ispoštovati ulaskom u EU i kako će se to odraziti na njihov život i standard.
Prilikom kampanje za ulazak Hrvatske u EU vrlo često su bile plasirane informacije koje su iskrivljene, manipulativne i pristrane.
Jedan od primjera "anketa/istraživanja" koje su se tada pojavljivale u medijima : "kako su građani koji daju potporu EU iznadprosječno visokoobrazovani, s plaćom od 6000 kuna na više....a protivnici" EU-a su oni sa osnovnom školom, primanjima do 4000 kuna, radnici i kućanice"......s obzirom da nisu poznati podaci na koji nacin su rađene ankete-istraživnja,(kako su odabrali ispitanike,koji uzorak ispitanika,na koji su način provjeravali podatake,tko je narucio ispitivanje...).....pretpostavljam da je veliki dio takvih i slicnih "anketa" plasiran samo zbog manipulacije građanima.O ulasku Hrvatske u NATO čak nije bilo ni referenduma,a u medijskim "analizama" je prikazivana samo jedna strana.

Iako je Hrvatska u vrhu EU-a po siromaštvu,iako ima vrlo visoku nezaposlenost,iako je zemlja osiromašena pretvorbom,trebao bi postojati javni interes da se kvalitetno obrade ekonomske teme i teme socijalnih prava.Nažalost, vrlo često teme iz ekonomije,socijale i prava obrađuju novinari koji nisu "specijalizirani",takvi novinari zbog kompleksnosti takvih područja,teme obrađuju senzacionalistički i u njihovim reportažama se "gube bitne stvari".Pogledajte način kako se izvještava o nezdovoljstvu građana u Italiji,Rumunjskoj,Španjolskoj,Grčkoj,Belgiji...ako se uopće izvještava o takvim temama one su "gurnute na nevažne pozicije" ili se o njima izvještava u 2 ili 3 rečenice,(uzroci koji su doveli do tih nezadovoljstava,važeći zakoni,ekonomsko okruženje,usporedba sa drugima....to kod većine novinara ne postoji).
Obratite pozornost na medijske blokade. Primjer su studentski prosjedi u Kanadi,gdje su studenti pokazali nazadovoljstvo povećanjem školarina a u njihovim zahtjevima su ih podržali i drugi građani,takvim temama u Hrvatskoj se bavi samo nekoliko medija.

Neki novinari svakako bi se trebali prisjetiti novinarske etike i poraditi na boljem čuvanju ugleda i dostojanstva profesije a mnogi politicari,"poduzetnici", izdavači....neka pročitaju 38. članak Ustava Republike Hrvatske.

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.
Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.
Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.
Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

cenzura Cenzura u Hrvatskoj izvještavanje medijska blokada nedopuštene teme novinari obrada tema Reporteri bez granica Reporters Without Borders