Centar +65 opravdao očekivanja - lani sklopljeno 45 ugovora o usluzi

Centar +65 opravdao očekivanja - lani sklopljeno 45 ugovora o usluzi

19.3.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

LABIN - Centar za pomoć starijim osobama "Centar +65", otvoren na Dan žena prošle godine, u proteklih je godinu dana ispunio svoja očekivanja. Potvrđuje to i podatak da smo razgovor s voditeljicom Tanjom Franković nekoliko puta odgađali zbog njenih neplaniranih obveza u pružanju usluga.

 

Uhodavali se

 

- Prijevoz, čišćenje i dostava toplog obroka u stan najčešće su usluge koje se od nas traže. Uz to, kupujemo špežu odnosno namirnice, obavljamo sitne popravke u kući i oko nje te pomažemo u održavanju osobne higijene. Topli obrok je konstantan, tu uslugu najčešće traže muškarci, a dolaskom proljeća pojačana je potražnja za čišćenjem, za što su uglavnom zainteresirane žene. S obzirom da u gradu nije postojala nekakva špranca za našu djelatnost, morali smo se uhodavati i mislim da smo u tome uspjeli, kaže Franković.

Da bi u prvoj godini stao na noge, Centru je značajno pomogla Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva koja ga je sufinancirala s 265 tisuća kuna, a 115 tisuća kuna je stiglo iz gradskog proračuna. Ove godine mogu računati samo na gradskih 60 tisuća kuna, ostalo valja namaknuti donacijama i naplatom usluga.

Cijene su krajnje pristupačne: 10 kuna za odlazak u kupovinu, 20 kuna po satu za prijevoz na bližim relacijama, najčešće je to do liječnika ili banke, a za duže relacije, do Pule ili Rijeke, temelj je cijena autobusne karte uz malu nadoplatu, znatno niže od vožnje taksijem. Dostava toplog obroka i održavanje higijene stoji 35 kuna, kućni popravci 15 kuna plus materijal, prvi sat čišćenja 25, a svaki sljedeći 20 kuna.

U Centru +65 kažu da su korisnici zadovoljni, da je, recimo, topli obrok koji priprema Restoran Bukaleta tako obilan da često ostane i za večeru. Pri nabavci se pazi na to što tko više voli jesti i je li alergičan na neku hranu.

 

Pomažu i mladima

 

- S korisnikom sklopimo ugovor u usluzi. Lani smo imali 45 takvih ugovora, od čega ih je u ovoj godini do sada obnovljeno dvadesetak.

Nažalost, dio korisnika nam je preminuo. Premda smo djelatnost namijenili osobama starijima od 65 godina, pomažemo i mlađima ako se za to doista ukaže potreba, pa nam tako najmlađa korisnica ima 57 godina, objašnjava Franković.

Franković je jedina stalno zaposlena, na pola radnog vremena radi njegovateljica Nermina Červar, a ostalu ekipu čine volonteri. Na početku ih je bilo dvanaest, ali problem je što ne mogu uvijek biti na raspolaganju, a manjak se osjeća u turističkoj sezoni kada je većina zaposlena. Zato su dobrodošli svi koji imaju volje uskočiti i na bilo koji način pomoći starijim sugrađanima.

R. SELAN

tanja franković nermina červar starije osobe penzioneri stariji centar +65 +65