Čelnici Labina i Raše na 70. obljetnici nastanka rudarskog grada Carbonia na Sardiniji

Čelnici Labina i Raše na 70. obljetnici nastanka rudarskog grada Carbonia na Sardiniji

24.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na obilježavanje 70. obljetnice nastanka rudarskog grada Carbonia na Sardiniji, koje će se održati 18. prosinca pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, bit će pozvani i čelnici Labina i Raše, koji su međusobno povezani najviše rudarenjem i odlukom Benita Mussolinija da u znak moći njegova fašističkog režima izgradi 12 gradova. Protekle godine je Raša proslavila svoj 70. rođendan, a prije 70 godina, usporedo s Carbonijom započela je i gradnja Podlabina, koji je, kao ondašnji Pozzo Littorio d''Arsa dovršen 1942. godine. Tom će se prigodom obiteljima 350 rudara poginulih u rudniku uručiti posmrtna državna odlikovanja.

 

I dok u Labinu i Raši gotovo da i nema nikakvih organiziranih oblika spomena na rudarenje i njegovanja rudarske tradicije i baštine, koja je dobrim dijelom uništena ili devastirana, u Carboniji se vodi sustavna briga ne samo o rudarenju već i o graditeljskoj baštini i arhitekturi tog doba. Iako se na Sardiniji još uvijek kopa ugljen, na što ukazuje i ovaj rudarski toranj identičan labinskome, Carbonia, za razliku od Labina, ima vrlo sadržajan rudarski muzej.

Iz tog grada su dosad u više navrata odašiljane poruke o bratimljenju s Rašom i Labinom, s kojima ih dijeli slična prošlost, kako bi zajedničkom suradnjom sačuvali rudarsku baštinu. Nažalost, očekivanog odgovora zasad nije bilo.

Hoće li ipak doći do priželjkivanog pomaka, ili će iz Labina i dalje glavna poruka biti da i na Sardiniji radi tvornica kamene vune Rockwool? (MM)

Labin Carbonia rudari Raša obljetnica rudarski grad Rockwool muzej Benito Mussolini