Čedomir Ružić: nitko neće u prodavače, labinska Srednja škola ukinula program prodavača još u ljetnom roku

Čedomir Ružić: nitko neće u prodavače, labinska Srednja škola ukinula program prodavača još u ljetnom roku

3.9.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Program za prodavače ove smo godine osamostalili, dosad su bili u razredu s kuharima i konobarima, imamo i novi kurikulum, ali nije bilo dovoljno interesa. Posla za prodavače ima, traženi su više nego ijedna druga struka, ali nitko se ne želi za to zanimanje školovati. I to se već godinama ponavlja. Ljudi smatraju da svatko može biti prodavač, kao i konobar, kaže Čedomir Ružić, ravnatelj SŠ Mate Blažine u Labinu

U Istri danas počinje nastava za oko 1.885 prvašića, ukupno 15.270 osnovaca i još uvijek nepoznat broj srednjoškolaca, uz nešto više od 3.000 nastavnika. U petak su okončani jesenski upisi u prve razrede srednjih škola i objavljeni podaci govore o 324 nepopunjena mjesta u 18 srednjih škola, među kojima su tri s nastavom na talijanskom jeziku, ali ukupan broj srednjoškolaca u ovoj školskoj godini znat će se tek u listopadu. Otkad se kandidati online prijavljuju i upisuju putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, statistika nam šepa. U Istri je 48 osnovnih škola, s novootvorenom OŠ Finida u Poreču, te 23 srednje škole i jedan Učenički dom, u Puli.

Lani je u Istri, saznajemo u Uredu državne uprave, bilo ukupno 6.347 srednjoškolaca, ali ih ove godine treba očekivati manje jer smo u lipnju ispratili dosad najmalobrojniju generaciju osmaša. Jako malo ih je bilo i godinu prije, ali sada je dotaknuto dno, kažu nadležni, i nagodinu krivulja kreće prema gore pa će i srednje škole moći odahnuti. Sada im je, zbog velikog broja nepopunjenih mjesta u prvim razredima, ovog tjedna, od 3. do 7. rujna, odobren naknadni upis. Prema objavljenom popisu slobodnih mjesta u istarskim srednjim školama, turistička i trgovačka zanimanja, iako najtraženija među poslodavcima, i dalje nedovoljno privlače mlade.

U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli kvotu nisu popunili jedino u programu za prodavača gdje je 18 slobodnih mjesta. U Gospodarskoj školi u Bujama ostali su bez 20 planiranih prodavača, a u TSŠ-u u Rovinju bez njih devet, dok je u SŠ Mate Blažine u Labinu taj program otpao još u ljetnom roku jer se prijavilo samo četvero, a minimalno je trebalo šestero učenika. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

prodavač srednja škola mate blažina čedomir ružić