Čeda Perko i Mira Hrvatin primile priznanje u povodu 20. godišnjice programa GLOBE

Čeda Perko i Mira Hrvatin primile priznanje u povodu 20. godišnjice programa GLOBE

17.11.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečani dio konferencije u povodu 20. godišnjice programa GLOBE u Hrvatskoj, koji se održao u Zagrebu 13. studenoga 2015. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, okupio je predstavnike institucija koje su pridonijele osposobljavanju, uspješnom radu i promoviranju hrvatskih GLOBE škola u zemlji i u svijetu, zaslužne pojedince, učitelje i nastavnike te predstavnike medija. Skupu su prisustvovali ministar Vedran Mornar, ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković-Pečenković, veleposlanica SAD-a Julieta Valls, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša,  CARNet- a,  DHMZ- a te Grada Zagreba.

 

Dosadašnji uspješan rad naše škole u programu GLOBE predstavile su voditeljice GLOBE programa u SŠMB-u Čeda Perko i Mira Hrvatin posterskom prezentacijom  u sklopu 3. teme „GLOBE istraživački projekti za dobrobit lokalne zajednice“ kroz priopćenje o naših 17 godina u GLOBE programu sa naglaskom na projektnu nastavu i korištenje GLOBE podataka u izradi učeničkih istraživačkih radova od kojih smo istaknuli projekt koji se u kontinuitetu provodi već desetu godinu pod nazivom „Neka naša Istra blista ali ne po noći“. Na svečanosti su Čeda Perko i Mira Hrvatin kao istaknute nastavnice dobile Zahvalnicu za doprinos i potporu provedbe programa GLOBE u Republici Hrvatskoj na čemu im čestitamo.

 

Sporazum o provedbi Programa GLOBE u Republici Hrvatskoj potpisan je prije 20 godina. Potpisnici su bili tadašnja ministrica prosvjete i sporta, direktor Državne uprave za zaštitu okoliša i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj. Pokrenut s američke strane, Program GLOBE danas je vlasništvo velike međunarodne zajednice u kojoj je više od 110 zemalja svijeta. Sustavna potpora s američke strane bila je iznimno značajna za rast ovog programa tijekom 20 proteklih godina te za razvoj njegove održivosti u budućnosti.

 

Razvoju Programa GLOBE u Hrvatskoj tijekom 20 godina provedbe i njegovoj uspješnosti, koja je prepoznata u međunarodnim razmjerima, svoj su doprinos dale stručne i znanstvene institucije te brojni pojedinci. Svima koji su pridonijeli, u ovoj prigodi odalo se  priznanje, uz dodjelu zahvalnice.

Program GLOBE (Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša) znanstveno-obrazovni je program u kojem učenici sustavno prate promjene svojeg neposrednog okoliša i izmjerene podatke unose u jedinstvenu i otvorenu bazu podataka, koja je na raspolaganju svim korisnicima interneta (www.globe.gov). Prikupljeni podaci mogu koristiti znanstvenoj zajednici u interpretaciji promjena koje zahvaćaju okoliš na lokalnoj i globalnoj razini, a škole ih mogu koristiti kao ilustraciju onoga o čemu se uči ili kao izvor podataka i polazište za učeničke istraživačke projekte. Mjerenja koja učenici provode osmislili su znanstvenici i ona se provode prema propisanim protokolima da bi podaci sakupljeni diljem svijeta bili usporedivi. Obavljajući mjerenja i motrenja u okolišu učenici uče o odnosima u prirodi, o znanstvenoj metodologiji, o utjecaju čovjeka na prirodne sustave i senzibiliziraju se za njihovo očuvanje i zaštitu.

 

Tijekom 20 godina provedbe hrvatske su GLOBE škole, njih više od 180, stekle ugled u međunarodnoj zajednici i dobile brojna priznanja. Obilježavanjem ove značajne godišnjice, željelo  se odati priznanje vrijednom, sustavnom i kvalitetnom radu naših škola i kod kuće - u Hrvatskoj, ali i evaluirati doprinos ovog programa kvaliteti i suvremenosti prirodoslovnog obrazovanja. Stoga su u radnom dijelu konferencije održana  kratka priopćenja iz prakse u sklopu 4 teme, što su ujedno i osnovni ciljevi programa GLOBE:

- doprinos razumijevanju temeljnih prirodoslovnih koncepata,
- odgojni učinci i razvoj osjećaja odgovornosti prema prirodi i okolišu, prema kolegama i zajednici,
- GLOBE istraživački projekti za dobrobit lokalne zajednice,
- umrežavanje ljudi i institucija sa zajedničkom misijom očuvanja okoliša.

Preuzimanje:
SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE LABIN GLOBE PROGRAM - pdf

 

ssmb.hr

 

 

globe srednja škola mate blažina čeda perko znanost kemija ekologija mira hrvatin priznanje