Ćakulode za najmlaje oduševile!

Ćakulode za najmlaje oduševile!

20.12.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vatra iz ognjišća lovačkog doma u Ripendi i predivne izvedbe na labinjonskoj cakavici učenika trećih razreda Osnovne škole Matija Vlačić i Ivo Lola Ribar danas su posebno ugrijale sve prisutne na predivnoj prezentaciji projekta „Da navadim Ca“ -Ćakulode za najmlaje.

 

U projekt „Da navadim Ca“ -Ćakulode za najmlaje uključeni su učenici trećih razreda labinskih osnovnih škola koji su tijekom ovog polugodišta uz svoje učiteljice i vanjske suradnike usvajali običaje našeg kraja.

 

I zaista, svojim su izvedbama oduševili, a posebne pohvale idu i njihovim učiteljicama Tamari Poldrugovac Franković, Marini Ružić i Sanji Škopac koje su proteklih mjeseci sa svojim učenicima spremale ovako zanimljiv program i uvježbavale stihove.

 

U programu su nastupili i Franko Kalac na harmonici te dobri duh labinskih mališana i već dobro poznata pjesnikinja Zdenka Načinović. Teta Zdenka kako je svi od milja zovu, za mališane je spremila i domaći kruh pod crepnjom te im prikazala kako se pravi istarska supa koju su degustirali oni malo stariji. Udruga Mendula spremila je i slastice.

 

Prisutnima se posebno zahvalio i gradonačelnik Valter Glavičić koji se također obratio na cakavici i istaknuo kako su ga njihove izvedbe dirnule do suza.

 

„Joko son kuntenat i želin vas seh pofolit. Ono ca je baš propjo naše, to smo culi danas. Od barba Franketa, tete Zdenki, ali najvažnije, od vas. I zato velo fala vašemi maeštrami ke so vas seh to skupa navadile. Zapamtite ono ca ću van seda reć, vi ćete pomalo rost i u životu se bavit s puno stvorah. Hodit ne samo po Istre nego i puno šire, ali jedon don kad pridete veli ćete kapit kede je najlepce. Najlepce je doma! Se treba videt, ali vajka kad rete od Labina kamo okole znojte da ste vi naši Labinjani, da smo mi ponosni na naš kroj, da tu imamo puno lepega, ali najlepše od sega je to ca ste vi danas pokozali. To smo mi i to cuvajte va sebe i vajk držite do tega. Da nikad ne zobite ca so vas danas navadile vaše maeštri jer to je propjo ono naše. Puno van fala i sretni blagdani vami i vašemi famejami“ - zaključio je emotivno labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

 

Projekt „Da navadim Ca“- Ćakulode za najmlaje održava se u organizaciji Grada Labina i  partnerstvu sa Osnovnom školom Matije Vlačića i Osnovnom školom Ivo Lola Ribar te  potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.


ćakulode namjlađi kultura