Ćakula s antikvarom podno gradske Lože: Takvog časničkog bukalina nema ni u muzeju

Ćakula s antikvarom podno gradske Lože: Takvog časničkog bukalina nema ni u muzeju

26.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

LABIN - Okruženog brojnim autentičnim predmeta u koje je utkana povijest, među kojima se nalazi mnoštvo slika, kip jednog od biblijska tri kralja, dvjestotinjak godina stari škancija i žrvanj te drugi starinski uporabni predmeti, pod labinskom Ložom zatičemo Iva Jerkovića. Ovaj antikvar, stalni izlagač na labinskom sajmu, s ponosom nam pokazuje i violinu iz 1803. godine.

- Izrađena je po narudžbi, a upotrebljavana je samo pri obredima u sinagogi. Cijena je dvostruka prosječna plaća u Hrvatskoj. Interesa je bilo, ali nitko se još nije odlučio, kaže on.

Kao novi, odnosno malo korišten izgleda i austrougarski časnički bukalin.

Noćna posuda nalazila se ispod bolničkih kreveta prije stoljeća i pol, kada je toalet bio luksuz.

- Ovo je jedina takva sačuvana posuda. Nemaju je ni u muzeju u Puli, veli Jerković.

Uz svaki predmet vezana je i neka priča. Tako je komplet koji se sastoji od vrča, pehara i tanjura, koji na prvi pogled izgleda orijentalno, zapravo iz metodističke crkve i izrađen je 1911. godine. Crkva je bankrotirala, a predmete su otkupili naši građani u Švicarskoj te ga poklonili komuni za liječenje ovisnika nedaleko od Zagreba, nakon čega ga je Jerković otkupio.

Turisti vole razgledavati sajam. Čine to barem dva puta: kada dođu u stari grad i kada odlaze. No, kupuju li?

- Ovo je najlošija godina dosad, struktura gostiju je užasna. Nikada nije bilo toliko Francuza, ali oni samo prolaze. Jučer su ovdje bile dvije obitelji, desetak članova, koje su kupile pizze i došle jesti ispred Lože. To vam sve kazuje, povjerio nam se Jerković.

Najbolji kupci su ipak domaći gosti, koji novčanike najčešće otvaraju za etnopredmete, a među stranima najmanje okolišaju Slovenci i Talijani.

R. S.

antikvarijat loža turisti starina predmeti bukalin