"Čakavski versi" Daniela Načinovića

"Čakavski versi" Daniela Načinovića

25.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon knjige bajki nedavno je pulsko-labinski književnik, novinar i prevoditelj Daniel Načinović objavio i svoje sabrane čakavske pjesme u knjizi naslovljenoj "Čakavski versi". Tvrdo ukoričeno izdanje na preko pet stotina stranica djelo je nakladnika Histria Croatica C.A.S.H.

Pjesme su u ovom zbiru složene redoslijedom objavljivanja pojedinih čakavskih knjiga, uz dodatak poeme "Križ na groti" i manjeg broja pjesama izvan ukoričenih izdanja. Glavnina Načinovićevog dijalektalnog izričaja zasniva se na govorima s desne obale Raše s bazičnim osnovama u govoru Sutivanca, a kako je rečeno i u predgovoru, zasebni je kolorit primijenjen u ciklusima i zbirkama cakavice "Rhapsody in Ca" i "Manutekstura" čije su središte Labin i Labinština. Prisutni su i stihovi iz njegovih knjiga "Libar od vrimena", "Čovik na tin svitu", "Burrra", "Rhapsody in ca", "Jingle Joyce" i "Manutekstura".

Načinovićev jezik i stil zaslužuju posebnu pažnju. On je klasično školovan i obrazovan intelektualac, pjesnik prepoznatljivoga šarma - istovremeno ludist i trubadur. Autor je širokoga tematskoga registra; kao da nema teme koju nije u stanju umjetnički obraditi i prikazati, a usto sve u njegovome književnom stvaralaštvu ima svoj "razlog" - ništa tu nije banalno ili nepromišljeno.

Pjesnik se koristi i svojevrsnim patchworkom, a čitatelji će čitav niz konotacija i aluzija koje su prisutne u njegovim stihovima dešifrirati kroz humorističnu verziju/interpretaciju. No, to nije samo pjesnička igra - to je njegov prepoznatljivi stil i stvaralački rukopis.

Knjigu prati i bogata autorova bio-bibliografija, urednik je Elmo Cvek, a recenzent akademik Josip Bratulić. Za grafičku opremu i oblikovanje zaslužan je Rajko Ban. (V. BEGIĆ)

čakavski versi daniel načinović čakavština dijalekt kultura knjige josip bratulić pjesnik