Ca je IstraMerika i ki je sad ta Elis?

Ca je IstraMerika i ki je sad ta Elis?

14.1.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Elis Lovrić, kantautorica i akademska glumica iz Labina poziva na glazbeno putovanje u "Meriku". IstraMeriku. Što je to, ili, kako bi Labinjani rekli, ca je to? I tko je ona?

Početna točka "puta u IstraMeriku" je, dakle, Labin, i njegova "labinjonska cakavica", dijalekt kojeg danas govori oko deset tisuća ljudi s područja grada Labina, ali i davno iseljenih Istrijana po svijetu. Neobičan i rijetkima razumljiv. Elis Lovrić na toj "besedi" svoje obitelji već više od desetljeća piše pjesme, koje sama i sklada. Probranih dvanaest od tih skladbi je nedavno izdala kao album pod nazivom "Merika", u vlastitoj nakladi "''Akcent Studija".''

Ovaj album predstavlja priču koja je i osobna, i labinska, ali odjeci te glazbe sežu i dalje: - "Merika" je istodobno sjetan i himničan album istarskog mora, brazilskog sunca i glazbenog otkrića neke vlastite Amerike, mitske zemlje svih kantautora svijeta. Ovaj zvuk podjednako zavodi iskusne ljubitelje tradicionalnog kantautorskog izričaja, kao i mlađe naraštaje koji teže za otkrićem svog unutrašnjeg ritma, veli Lovrić.

Kao glazbena izvođačica, koja je i uspješna glumica na hrvatskim i talijanskim kazališnim daskama, Elis Lovrić uz gitaru ima rijetku moć da zarobi slušatelja i prikuje ga uz stihove i glazbu, bez obzira na jezik kojim pjeva (a pjeva na sedam jezika, od kojih ujedno i govori pet).

Vulkanska emocija i kvaliteta njezina nastupa leži u moćnoj osobnoj priči, izvođenoj uz nepatvorene aranžmane i hipnotičku iskrenost. Zbog svega toga u Istri je odavno zovu "istarska vila".

Posljednjeg dana siječnja održat će koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, ali prije toga, već će ove subote u večernjim satima nastupiti u zagrebačkom Klubu studenata Istre "Mate Balota’", te potom 19. siječnja u Vestigiumu.

S Elis nastupaju Bika Blasko – violončelo i Stjepan Večković – mih, gajde, dvojnice. (V. BEGIĆ)

elis lovrićca cakavica umjetnost