"CA ČITAŠ": Književno - poetska večer u Svetom Martinu okupila zaljubljenike u cakavicu

 "CA ČITAŠ": Književno - poetska večer u Svetom Martinu okupila zaljubljenike u cakavicu

28.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Književno - pjesnička večer u Pineti u Svetom Martinu okupila je zaljubljenike u cakavicu, čitanje poezije i stvaralaštvo. Povodom blagdana Svete Ane, zaštitnice tamošnje župe i žitelja, pjesnici na cakavici napisali su i čitali freške pjesme u kombinaciji sa nekim starim zapisima misli, stanja duše, sjećanja..interpretirajući svoj kraj, Istru, dogodovštine iz mlađih dana, situacije iz svakodnevice. Posebno dirljive bile su pjesme sjećanja na voljene, na možda zaboravljene ljude, roditelje ili pak one koje opisuju neke davno zaboravljene događaje. Bilo je tu i pjesama koje su opisale humoristične događaje, a publika je budno pratila sve izvođače nagrađujući ih energičnim pljeskom. Izmjenjivali su se, na prigodno uređenoj pozornici Pinete, tako, pjesnici Labinštine i gosti iz drugih dijela Istre koji štuju i baštine cakavicu, redajući po jednu, dvije ili tri pjesme.

Program je vodila Loredana Ružić Modrušan, a specijalni gost večeri bio je Daniel Načinović, nagrađivani istarski pjesnik koji je s publikom podijelio neka od svojih djela, savršeno ukomponiranih u spontanost i ugodnu atmosferu večeri.

Nije nedostajalo ni mlađih, a u nekoliko navrata sa glazbenom podlogom razveselili su publiku veselim notama, Ian Mikuljan, Dino Peruško i Moris Gržan.

Predsjednica Udruge žena Mendula Irene Mikuljan nije krila radost i zahvalnost pjesnicima i publici koji su se okupili u Pineti, naglasivši još jednom predan i požrtvovan rad Udruge žena koje su na koncu večeri prezentirale neke od svojih radova stvarajući tako neka nova sjećanja za neke nove pjesme na cakavici.


Događaj je održan u sklopu projekta "CA ČITAŠ" kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a provode Udruga žena Mendula Općine Sveta Nedelja te Udruga Mediteranski kiparski simpozij. U sklopu projekta održava se nekoliko interdisciplinarnih aktivnosti koje promiču kulturu čitanja, a posebice cakavicu. U pripremi je kazališna predstava za djecu i mlade pod nazivom CA ČITAŠ koju pripremaju Slađana Jukić,  Suzana Cvijić Jeremić i Danijela Nedog. U rujnu očekuje nas još jedna pjesnička večer uz Brunu Krajcara, Robertu Razzi te goste.


Uz Daniela Načinovića sudjelovali su književnici i pjesnici, promotori cakavice, Neda Milenkovski, Đulia Miletić, Josip Pino Klarić, Rina Miletić, Franko Kalac, Mladen Bastijanić, Gracijela Putina, Zdenka Načinović, Teodor Gobo, Ornela Gergorić, Nevia Kožljan, Silvija Faraguna, Branko Vlačić i Bruna Gobo uz glazbenu pratnju Morisa Gržana, Dina Peruške i Iana Mikuljana.


PR


Udruga mendula ca čitaš kultura daniel načinović pineta sveti martin