Bura u Čepićkom polju prouzročila 18,2 milijuna kuna štete, proglašena elementarna nepogoda

Bura u Čepićkom polju prouzročila 18,2 milijuna kuna štete, proglašena elementarna nepogoda

28.2.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zbog štete nastale na poljoprivrednim površinama uslijed jake i olujne bura krajem siječnja i početkom veljače, za područje Općine Kršan, odnosno Čepićkog polja proglašena je elementarna nepogoda, priopćeno je iz Kabineta župana. Prema prvim procjenama Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarne nepogode i stalnog sudskog vještaka bura je na području Općine Kršan prouzročila štetu od gotovo 18,2 milijuna kuna.

Orkanski udari bure dizali su gornji, površinski sloj zemlje sa sjemenom i gnojivom zasijanih kultura te stvarali oblike prašine na čitavom području Čepićkog polja. Vjetar je s poljoprivrednih parcela skinuo sjetveni sloj zemlje visine od 10 do 20 centimetara, a poljoprivredne površine zasijane ozimom pšenicom, ječmom, ljuljem i lucernom gotovo u potpunosti su uništene.

Svi odvodni kanali, Boljunčica, kanali I. i II. reda, kao i unutarnji kanali, zatrpani su zemljom, te su u potpunosti onesposobljeni za protok i odvod vode. Budući je u tom vremenskom periodu Čepićko polje bilo suho jer su tijekom jeseni padale minimalne količine oborina, to je pogodovalo uništenju površinskog sloja zemlje na poljoprivrednim parcelama.

Prema iskazu predstavnika Hrvatskih voda na području brane Letaj i Čepićkog polja tijekom 2011. godine palo je ukupno 727,7 litara po četvornom metru, što iznosi 60,6% višegodišnjeg prosjeka. Usporedbe radi tijekom 2010. godine palo je ukupno 1700 litara po četvornom metru.

Na tako suhoj zemlji bura je činila ogromnu štetu i lako odnosila površinski sloj zemlje s parcela, te će za čišćenje i saniranje kanala biti potrebno više godina rada uz velika ulaganja, kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje. Na poljoprivrednim površinama potrebno je, pak, dijelom vratiti zemlju te rastiranjem, tanjuranjem i ravnanjem terena ponovno formirati za buduću intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, navode u priopćenju.

 

Foto: krsan.hr

 

 

elementarna nepogoda cepicko polje