Stampar M - Stampar

Bulić nevladinim udrugama: Ne uvlačite radnike u sukob s Rockwoolom

Bulić nevladinim udrugama: Ne uvlačite radnike u sukob s Rockwoolom

17.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nedavni javni istup Zelene stranke – Zelene alternative kojim se upozorava na mogućnost da revolt građana protiv tvornice kamene vune Rockwool u Pićnu dovede i do konflikta s radnicima oštro je danas osudio Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, koji u toj tvornici zastupa 80 od 140 zaposlenih.

– Zahtjevi lokalnog stanovništva za zdravim okolišem su legitimni, ali su najave mogućeg konflikta s radnicima, koji su u većini i sami žitelji tog područja, ishitrene i neprimjerene. Osobe koje su odgovorne za moguće nezakonitosti koje su prethodile gradnji tvornice ne žive na adresi Poduzetnička zona I Pićan, rekao je Bulić i poimenično nabrojao institucije s odgovornim osobama i adresama. Naveo je redom Skupštinu Istarske županije na čelu s Antonom Peruškom u Pazinu, Općinu Pićan i bivšeg načelnika Branka Ružića u Pićnu, Poglavarstvo Istarske županije na čelu s Ivanom Jakovčićem u Puli te Ministarstvo zaštite okoliša i Marinu Matulović Dropulić u Zagrebu.

Bulić je također istakao da će uloženih 75 milijuna eura netko morati platiti u slučaju odlaska Rockwoola iz Pićna te bi trebalo stvoriti suživot, što podrazumijeva maksimalnu ekološku zaštitu, ukoliko je ona moguća.

Što se tiče radnih prava radnika Rockwoola, do sada nije bilo potrebe za posebnim sindikalnim angažmanom, smatraju u SIK-u: prosječne plaće su nešto iznad 4.000 kuna, redovno se isplaćuju, a zaštita na radu je na iznimno visokoj razini te do sada nije bilo pritužbi ni na kakve zdravstvene probleme.

Bruno Bulić Rockwool Savez samostalnih sindikata Istre