Bruka oko labinskih festivala: Rabac Summer Festival ili Summer Festival?

Bruka oko labinskih festivala: Rabac Summer Festival ili Summer Festival?

20.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Glazba

Umjesto na Dubrovi, najljepšem parku u Istri u sklopu tamošnjeg Parka skulptura, kako je danima najavljivan - Istra rock festival u petak i u subotu, pred malo publike, održavao se na prostoru ispred Stanice za tehnički pregled u Industrijskoj zoni Dubrova.

Po tome je ovo jedinstveni glazbeni koncert na ovim prostorima, a vrlo je vjerojatno da će se i također dugo najavljivani glamurozni Summer festival, uz sudjelovanje mnogo poznatih imena iz svijeta glazbe, održati na istom prostoru. U prvotnoj varijanti Summer festival se trebao održati istog dana i na istom mjestu gdje se godinama održava smotra narodne glazbe i svirke “Labinske konti”, ali je takvu mogućnost, prema svemu sudeći otklonio vlasnik tvrtke “DE CONTE” u čijem je posjedu nekadašnji ladanjski kompleks obitelji Lazzarini. Međutim, to nije sve.

Idućeg se vikenda u Rapcu na Girandelli održava tradicionalni Summer festival, što ljubitelje glazbe, ne samo iz Labina, dovodi u nedoumicu. O čemu se zapravo radi? Organizator Summer festivala na Dubrovi je Patrik Čekada, koji se protekle godine razišao sa svojim partnerom iz Pule, nakon čega su uslijedile međusobne optužbe i paralelni glazbeni događaj u isto vrijeme, ali na različitom mjestu!

Snalažljivi Čekada ove je godine nove partnere potražio u Gradu Labin, s kojim je prije nešto manje od dva mjeseca potpisan ugovor o suradnji, odnosno stvaranju jake, udružene kulturne manifestacije United Festival, kojemu se pridružila i Labin Art Republika, propali gradski pilot-projekt kulturnog turizma. O tome su na konferenciji za tisak kao velikom događaju za labinska kulturna događanja za ljetnih mjeseci govorili labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i njegova prva suradnica dogradonačelnica Liliana Vale.

Nakon toga je gradonačelnik otvorio manifestaciju Labin Art Republika, ničim ne spomenuvši da je ona dio zajedničkog projekta United Festival. Njihova velika platnena promidžbena zastava gotovo mjesec dana visi na gradskoj kuli, ali na njoj uz njihove manifestacije nema Labin Art Republike. “To ne znači da mi i dalje nismo u sklopu United Festivala, samo što je ta zastava nastala još ranije, pa smo mi izoslali” - rekla nam je glasnogovornica Grada Loredana Ružić-Brezac.

Na pitanje zna li za dva uporedna Summer festivala i sporove između bivših partnera, ona će ipak dodati da oni s Čekadom zajednički rade samo dva programa – gostovanje Maksima Mrvice i Vlatka Stefanovskog, dok se od svega ostalog ograđuju.

U međuvremenu u Labinu se čuje da nije ni dogovoren njihov dolazak, što bi, dođe li do takvog raspleta, bila dodatna bruka ne samo za organizatore tvorce United Festivala, već i na nasamarene prve ljude Labina. A Labinjanima i njihovim gostima idućeg vikenda preostaje da se odluče za Summer festival u Rapcu ili Dubrovi! (M. M.)

United Festival Labin Art Republika Rabac Summer Festival Summer Festival Patrik Čekada elektronika