Broj kaznenih djela na području Labinštine tijekom ljeta za sada kao i lani

Broj kaznenih djela na području Labinštine tijekom ljeta  za sada kao i lani

22.7.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Špica je sezone, a dolaskom većeg broja stranih i domaćih turista na istarsku obalu povećava se i broj krađa, teških i drskih, te provala. Novopridošlim, ali i "domicilnim" lopovima ciljna skupina su turisti kao najlakši plijen.

Policija učestalo upozorava na potrebu povećane pažnje nad osobnom imovinom, no iz godine u godinu priča je uvijek ista, samo su žrtve druge.

Žrtve vlastita nemara

 

Ponekad su turisti pokradeni zbog vlastitog nemara i banalnih razloga. Poznato je naime da "ljetni lopovi" najviše kradu novac, nakit i kreditne kartice te manje elektronske uređaje poput kamera, mobitela, fotoaparata i laptopa. Turisti se nprosto ne pridržavaju osnovnih pravila o zaštiti svoje imovine, pa lopovima čine uslugu. Zaključavanje automobila i apartmana ili sobe, ne ostavljanje bilo kakve vrijednosti u njima te, naravno, nenošenje velike količine gotovine sa sobom, mjere su predostrožnosti koje nikad ne treba smetnuti s uma.

Osim hotela, apartmana i soba veliki broj gostiju boravi u autokampovima gdje njihove vrijednosti od provalnika dijeli tek patent na šatoru ili kampkućica s jedva pristojnom bravom. Za svaki od ovih slučajeva postoji više načina zaštite.

Najbolja i najsigurnija je da novac, nakit i ostalo pustite na čuvanju u sefu objekta u kojem boravite. Iako većina objekata ima tu ponudu, neki manji i jeftiniji možda i nemaju, stoga je preporučljivo te vrijednosti sakriti od očiju nepoznatih, a ne ostavljati u otključanom automobilu pored mjenjača ili na sjedalu. Apartmane i sobe treba uredno zaključavati i zatvarati prozore. Slična situacija je prilikom odlaska na plažu.

Pretpostavlja se da gotovo nitko nema osobnog čuvara tijekom kupanja, stoga vrijedne predmete nije uputno nositi na plažu, a ako to ipak činite, neka to bude sitniš za piće ili sladoled.

 

Pula prva na crnoj listi

 Prema policijskoj evidenciji PU istarske, trend krađa i provalnih krađa na Poluotoku od 1. svibnja do 1. rujna porastao je za nešto manje od 10 posto. Naime, 2008. godine evidentirano je ukupno 1.777 što krađa, teških krađa, provala i drskih krađa. Prošle godine ih je u istom razdoblju bilo 1.949 dok je ove godine od svibnja do 24. lipnja bilo 545 kaznenih djela.

Na istarskoj crnoj listi prednjači pulsko područje gdje je 2008. evidentirano 899 kaznenih djela, a lani 752, dok su na buzetskom području utvrđena četiri kaznena djela u 2008. i sedam u 2009. godini a ove godine niti jedno.

Iz tabele je vidljivo da se tijekom turističke sezone najviše kaznenih djela odvija upravo na istarskoj obali čemu je, naravno, razlog dolazak turista i mogućnost lake zarade.

 

kriminal krađa turizam policija lopovi