Brod knjižara ovog ljeta u Rapcu

Brod knjižara ovog ljeta u Rapcu

30.6.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon uspješne prošlogodišnje turneje Brod knjižara s ponosom ističe da je ocijenjen od strane javnosti, Turističkih zajednica i Ministarstva turizma kao jedan od najznačajnijih kulturno-turističkih projekata na Jadranu kojeg je prepoznala i kompanija MasterCard Europe kao vrijedan projekt pod čijim generalnim pokroviteljstvom plovi i ove godine. Ovaj kulturno-turistički projekt u Hrvatskoj ploviti će od 18. srpnja do 31. srpnja, treći put duž Jadranske obale od Krka do Makarske:14 dana kroz 14 gradova i otoka, rekao je na današnjoj press konferenciji povodom najave projekta, Igor Gerenčer, manager u kulturi i organizator.

«Ove godine s nama plove najpoznatija hrvatska književna imena: Julijana Matanović, Damir Hoyka, Stella Jelinčić, Robert Valdec, Zlatko Gall, Hrvoje Kovačević, Enes Kišević, Ivan Dimoski i Lino Červar, a gostuju mnogi lokalni pisci i književnici iz turističkih mjesta gdje brod pristaje», najavljuju organizatori.

Ove će godine Brod knjižara posjetiti Rabac I to 19 srpnja, dok će na Krku boraviti 18, Cresu 20, a Malom Lošinju 21 srpnja.

MasterCard Brod knjižara već tradicionalno svako ljeto plovi od 2001- godine s nekoliko tisuća naslova knjiga i razne druge literature s ciljem da proširi kulturnu ponudu turističkih mjesta diljem hrvatske obale, da promovira hrvatske knjige i hrvatske pisce na našim otocima i u malim gradovima na Jadranu. Podrškom ovom projektu MasterCard još jednom potvrđuje svoju usmjerenost na kulturu i turizam kao jedan od najdinamičnijih ekonomskih sektora.

Ovom prilikom Aleksandra Babić, MasterCard Europe voditeljica marketinga za Hrvatsku i Sloveniju izjavila je: ‘’Brod knjižara jedinstveni je događaj koji objedinjuje dva područja od izuzetnog značaja i za MasterCard – kulturu i turizam. Zadovoljstvo nam je i ove godine podržati inicijativu koja domaćim i stranim turistima, ali i lokalnim mještanima, na dohvat ruke donosi neprocjenjivo iskustvo čitanja kvalitetnih književnih djela, kao i druženja s vrhunskim domaćim autorima.’’

Na Brodu knjižari tijekom godina plovili su poznati hrvatski pisci - Hrvoje Šalković, Julijana Matanović, Miro Gavran, Boris Belak, Enes Kišević, Sanja Pilić, i mnogi drugi. Kojima su se pridružili i brojni hrvatski pjevači, glumci i gosti iz javnog života.

Ovom prilikom Damir Hoyka izjavio je: ‘’Veliko mi je zadovoljstvo što sam u mogućnosti sudjelovati u projektu Brod knjižara za koji vjerujem da će publici mnogih naših obalnih gradova osim zabave i druženja s nama autorima ponuditi i kvalitetne sadržaje. Kako smatram da (pojednostavljeno se izražavajući) kvalitetno umjetničko djelo bilo koje vrste potiče u publici nadogradnju starih ili rađanje novih ideja, siguran sam da će mnogi čitatelji s našeg broda ponijeti ponešto što će barem za nijansu izmijeniti njih i njihove životne putove. Iako je moj roman Xavia tek dva mjeseca u prodaji, biti će mi drago ukoliko na druženjima sretnem ljude koji su ga već pročitali i iz njihovih osvrta na djelo saznam koliko sam uspio u naumu da putem napetog akcijskog ljubavnog štiva s publikom podijelim zamisao o znanstveno zamislivom izumu sposobnom trenutno riješiti sve probleme današnjice."

Osim njega, zadovoljstvo svojim sudjelovanjem na Brodu knjižari, podijelio je i Robert Valdec: ‘’Kada mi je ponuđeno sudjelovanje u projektu brod-knjižara, pomislio sam da je riječ o jednom od mnogih hrvatskih brodova zabave, ljepote ili glazbe, no primijetio sam kako ovaj brod nudi ipak jednu novu dimenziju- brod prepun knjiga s posadom koja je neke od tih knjiga napisala te ljubitelje dobre poezije i književnosti. Pozvan sam na ovaj brod ne zato što sam bio dugo bio voditelj priznate emisije na TV-u već stoga što sam, napokon, probivši puno deadlinea, dovršio svoj ‘Deadline’; knjigu koja je godinama nastajala u mojoj glavi. Takav se poziv ne odbija, posebice kada su u posadi ljudi s kojima, bez sumnje, imam o čemu pričati tijekom duge plovidbe. Stoga ću s velikim veseljem sudjelovati u ovom projektu koji odudara od većine drugih, plovidbi brodom koji osim dobre zabave i druženja s priznatim autorima, donosi mnogima taj već pomalo zaboravljeni, a vrijedan predmet-  knjigu."

MasterCard Brod knjižara nedvojbeno je jedan od najatraktivnijih projekata na Jadranu koji zahvaljujući svojem kulturno-turističkom značaju donosi atraktivne domaće i strane naslove stanovnicima otoka ali i brojnim turistima. Također, uživa i potporu lokalnih turističkih zajednica kao suorganizatora projekta koji su ga prepoznali kao važan i zanimljiv događaj.

Od prošle godine kompanija Mastercard uvela je novu nagradu u turizmu ZLATNA STATUA MASTERCARD za Turističke zajednice koje sudjeluju kao suorganizatori projekta Brod knjižara za najveći doprinos kulturnom turizmu na Jadranu. Ovu prestižnu nagradu prošle godine je osvojila Turistička zajednica Sv. Filip i Jakov.

rabac sezona brod knjižara knjige ljeto turizam booksa