Brkarić: Ruralni turizam obnavlja hrvatsko selo

Brkarić: Ruralni turizam obnavlja hrvatsko selo

17.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U Hrvatskom saboru održana je jučer zajednička tematska sjednica Odbora za turizam, Odbora za razvoj i obnovu i Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj o stanju u ruralnom turizmu u cijeloj zemlji. Sjednici su, uz članove parlamentarnih odbora, prisustvovali ministri kulture i turizma, Božo Biškupić i Damir Bajs.


Predsjednik Odbora za turizam Marin Brkarić (IDS) u svojoj je uvodnoj riječi istaknuo da je »cilj razvoja ruralnog turizma gospodarska obnova hrvatskog sela na načelima održiva razvoja«. Podsjetio je na kampanje Europske unije i Vijeća Europe za razvoj sela, kao i na inicijativu za ruralnu Europu.


- Za razvitak ruralnog turizma osigurana su sredstva u proračunu. Hrvatska banka za obnovu i razvoj također osigurava sredstva za ruralni turizam. S razine države i regija potrebno je više poticaja, osobito ako se radi o mladim ljudima koji žele ući u taj posao. Važna je revitalizacija istinskog, pučkog miljea koja daje novu kvalitetu hrvatskom turizmu. Hrvatski ruralni prostor nedirnut je što se tiče svojih potencijala, izjavio je Brkarić.


Ministar kulture Biškupić rekao je da nema razvoja turizma bez kulture. Posebno je napomenuo važnost »lokalnih fenomena, kojima se daje zaštita, od moreške do istrorumunjskog jezika«. Ministar turizma Bajs kaže da se posebna pažnja posvećuje razvoju ruralnog turizma. »Značajna je mogućnost zapošljavanja u turizmu u ruralnom dijelu Hrvatske.

 

To pokazuju primjeri iz Slovenije i Austrije, ali je također činjenica da turistički razvitak ni nema alternative«, rekao je Bajs.
Na tematskoj sjednici prezentirano je istraživanje Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore o razvoju ruralnog turizma u Hrvatskoj. Statistika pokazuje da su prošle godine u Hrvatskoj bila registrirana 352 seoska turistička gospodarstva, a 1998. tek 32. Najviše ih je registrirano u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Istarskoj su 64, a gostima nude 253 kreveta. Usluge prehrane nudi 47 gospodarstava, dok ih 35 spada u kategoriju kušaonica vina i rakije.

D. GRAKALIĆ

ruralni turizam gospodarstvo razvoj turizam Marin Brkarić