Bradtke: U Istri neće biti američkih vojnih baza

Bradtke: U Istri neće biti američkih vojnih baza

16.10.2007. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Politika

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Republici Hrvatskoj Robert Anthony Bradtke prigodom današnjeg posjeta Istarskoj županiji demantirao je neke novinske navode po kojima bi Istra mogla biti sjedištem američkih vojnih baza.

"NATO i SAD nemaju nikakvih planova o gradnji bilo kakvih vojnih baza u Istri niti u Dalmaciji. To nije politika NATO-a", kazao je američki veleposlanik na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. To je potvrdio i istarski župan Ivan Jakovčić, koji se zajedno sa suradnicima sastao s veleposlanikom Bradtkeom.

Podsjetio je i kako su se svojedobno pojavile priče po kojima bi sadašnje središte za obuku vojnika "Muzil" trebao u budućnosti postati jaka vojna baza za mornaricu, odnosno da bi pulska Zračna luka trebala postati novi veliki vojni aerodrom.

"Sve su to bile najobičnije izmišljotine ljudi koji očito rade antipropagandu za NATO savez, i propagandu za neke svoje političke interese. Stoga još jednom potvrđujemo da to nema nikakve veze s istinom", istaknuo je Jakovčić.

Američki veleposlanik Robert Antony Bradtke rekao je također kako postoji veliko zanimanje američkih tvrtki za ulaganja u projekt "Brijuni rivijera" te je izrazio zadovoljstvo što sve veći broj američkih turista svoj odmor provodi u Hrvatskoj.

"Američko veleposlanstvo može još više potaknuti njihov dolazak i stoga vjerujem kako će se taj broj uskoro povećati. U SAD-u se Hrvatska sve više spominje kao atraktivno turističko odredište, a nedavno je časopis New York Times objavio članak u kojem je Istru nazvao drugom Toscanom", naglasio je veleposlanik Bradtke. Američki veleposlanik rekao je i da je prije nekoliko dana održan prvi krug razgovora vezan uz odnose civilnog zrakoplovstva SAD-a i Hrvatske.

"Razgovor je postigao dobre rezultate i vjerujemo da ćemo uskoro postići konačni dogovor. Nadam se da će novi sporazum kojeg će dvije države potpisati, biti novi poticaj da se građani Hrvatske i SAD-a još više približe jer će olakšati putovanje iz jedne zemlje u drugu", zaključio je američki veleposlanik Bradtke.

američki veleposlanik Bradtke Isatra NATO politika vojne baze