Borba s burom na Labinštini - oštećeni dalekovodi prouzrokovali požare, pojedina naselja bila bez struje

Borba s burom na Labinštini - oštećeni dalekovodi prouzrokovali požare, pojedina naselja bila bez struje

12.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinština je osvanula pod nekoliko milimetara snijega, koji je zatim okopnio na jutarnjem suncu. Oko 11 sati prolaznici na Titovom trgu imali su prigodu vidjeti rijetku "ludost" vremena: unatoč vedrom nebu zalepršale su pahuljice, za što je, naravno, zaslužna bura, vrlo blaga u usporedbi s onom prethodnih dana.

U noći sa subote na nedjelju ipak nije bila tako bezazlena jer su otkačene dalekovodne žice zapalile dva dalekovodna stupa. Vatrogasci su najprije intervenirali u selu Stipani kod Brestove gdje je požar izbio oko 5 sati, a zatim u 8 sati u Labinu, između naselja Vilete i Presika. Osim Stipana i trajektnog pristaništa bez struje je do 7 sati, kada su djelatnici Elektroistre popravili kvar, bilo i selo Baći. U Labinu nije došlo do prekida opskrbe električnom energijom.

 

Za labinski pogon Elektroistre protekli vikend bio je izrazito stresan, posebice noć s petka na subotu, kada se, doznajemo rukovoditelja održavanja Valtera Glavičića, zbog bure radilo "od tri ujutro do tri popodne". Oko tri sata planuo je stup na Vinežu, zbog čega je naselje ostalo bez struje, a popravak nakon intervencije vatrogasaca trajao je do 9 sati. Dalekovod prema Koromačnu zadavao im je najviše brige: ispao je iz mreže u subotu u 8 sati, pa su do 10 sati bez struje bili Trget, Brgud, Stanišovi, Vlakovo, Viškovići, Brovinje i Koromačno, a isto se ponovilo u nedjelju kada je prekid trajao od 3.30 do 7.30 sati.

Dalekovod u istom smjeru, koji od Donjih Kranjca napaja Junac, Škrkoni, Drenje, Crni, Ravni i Skitaču otkazao je u subotu u 5 sati, a u funkciju je vraćen tri i pol sata kasnije. Tog jutra je od 8 do 10 sati bez struje bila i Bršica zbog prekida između nje i Štalija, a jučer je od 3.30 do 9 sati trajao prekid na vodu prema Rakoneku u Raškoj dragi, glavnom pulskom izvoru pitke vode, ali problema u opskrbi električnom energijom nije bilo jer objekt ima rezervno napajanje.

U Komunalnom poduzeću "Prvi maj" zadovoljni su što s obzirom na jačinu vjetra nisu puno posla. Osim uklanjanja slomljenih grana, morali su ukloniti dva srušena bora, u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata ispod kina te u Lošinjskoj ulici u Rapcu. (GI)

Vraća se bura

U ponedjeljak će u Istri, po prognozi IstraMeta, biti pretežno oblačno, uz blag porast temperature. I dalje će puhati bura, uglavnom umjerena, a na južnom i istočnom dijelu poluotoka može biti i jaka. U poslijepodnevnim satima se očekuju i duža sunčana razdoblja. Prognoziraju se jutarnje temperature od minus devet do minus četiri stupnja Celzija te maksimalne dnevne od minus tri do tri stupnja. U nastavku tjedna očekuje se stabilno vrijeme uz duža sunčana razdoblja te sve toplije. (S. B.)

hep bura oštecenja dalekovod vinež škrokoni