Booktiga, drugi međunarodni festival pročitanih: »Povijest crkve I-IV« Matije Vlačića Ilirika iz 1560. najstarija knjiga

Booktiga, drugi međunarodni festival pročitanih: »Povijest crkve I-IV«  Matije Vlačića Ilirika iz 1560. najstarija knjiga

28.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Najstarija knjiga ovogodišnje Booktige »Povijest crkve I-IV« humanista Matije Vlačića Ilirika iz 1560. godine prodana je na preksinoćnoj aukciji slika i umjetnina kojom je završio drugi međunarodni porečki festival pročitanih knjiga. Vlačićeva je kršćanska i svjetska povijest crkve od prvog do četvrtog stoljeća postigla cijenu od 30 tisuća kuna, a jedina je ponuda predana u odsutnosti. Iako je aukcija slika i umjetnina jedan od događaja koji se rijetko mogu vidjeti u Poreču, nažalost nije privukla velik broj publike. Ipak, bila je to prilika da se malobrojni ljubitelji umjetnosti okupljeni u Istarskoj sabornici educiraju o pravilima i značajkama ovakve vrste nadmetanja, ali i uživo pogledaju neke od vrijednih slika poznatih umjetnika poput Mersada Berbera, Slave Raškaj, Ivana Lovrenčića, Jerolima Miše, Ive Dulčića, Zlatka Price, Otona Glihe, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate i još tridesetak drugih priznatih umjetnika, poput Nikole Koydla i Matka Vekića, hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem venecijanskom bijenalu. Na aukciji su se našla i tri sveska knjige Pietra Stancovicha iz 1829. godine »Biografia degli uomini distiniti dell''Istria«, stare karte Istre iz perioda od 1780. do 1792. godine te plakati povodom izbora u Istri 1945. godine. Uz Vlačićevu knjigu svoje su kupce našle još dvije slike: Koydlov »Ograničeni zeleni krajolik« te »Mrtva priroda« Sonje Kovačić Tajčević.


- Umjetnine vrijede onoliko koliko je neki kupac spreman platiti za njih, rekao je Zdravko Mihočinec, direktor zagrebačke aukcijske kuće Kontura, organizatora ovog događaja koji je nakon prošlogodišnjeg rovinjskog gostovanja drugi put održan u Istri. Kroz kratku prezentaciju Mihočinec je upoznao publiku s glavnim karakteristikama aukcijskog dijela prodaje umjetnina u kojem, kako je dodao, najviše igra psihološki moment. Aukcije koje provodi ova kuća su otvorene za publiku, a postoji i mogućnost davanja ponuda u odsutnosti. Iako je početna cijena obično najbolja, u posljednje vrijeme recesija uzela je svoj danak i po pitanju kupnje umjetnina.


Booktiga je i ove godine ugostila brojne antikvare, amaterske i profesionalne umjetnike, udruge i pojedince koji su predstavili svoje aktivnosti. Posjetitelji su imali prilike nabaviti rabljenje knjige po povoljnim cijenama, ali i upoznati neke od poznatih književnika poput Mladena Kušeca, Josipa Bratulića, Ede Stojčića ili pak poslušati zanimljiva predavanja o antikvarijatima, kaligrafiji, kolekcionarstvu ili razglednicama.
- Želim odati posebno priznanje građanima Poreča jer su nas posjećivali u lijepom broju, a posebice jer su kao i uvijek spremno pružili ruku, točnije knjigu u sklopu humanitarne akcije pod nazivom »Knjigom do zdravlja«. Mnogo se vrijednog dogodilo tijekom festivala, ali želim istaknuti da najvrjednijim smatram nezaobilaznu interakciju među izvođačima i svim posjetiteljima. To je ono što nas sve obogaćuje, a kad se razgovara o knjigama ili ih se čita, tada je bogatstvo još i veće.

Planovi za iduću Booktigu već se pomno planiraju i vjerujem da ćemo, kao i do sada, nastaviti obogaćivati program koji treba biti interesantan mnogima, izjavila je Zović po završetku manifestacije.

Djelo jednog od najznačajnijih hrvatskih humanista

Vlačićevu knjigu »Povijest crkve I-IV« (Magdeburška centurija) je Zavod za zaštitu spomenika zaštitio kao kulturno dobro, a pravo prvootkupa imaju ustanove u kulturi. Magdeburška centurija označuje veliku povijest crkve podijeljenu u 13 svezaka, a naziv dolazi od njemačkog grada Magdeburga, tada jednom od žarišta Lutherove reformacije gdje su svesci osmišljeni i pripremljeni. Glava i rukovodilac čitavog pothvata bio je Matija Vlačić uz četiri suradnika. »Povijest crkve I-IV« drugo je izdanje tiskano u Baselu 1560. godine i ima 1.574 stanice uz 196 stanica indeksa.

 

kultura umjetnine knjige povijest crkve povijest matija vlačić ilirik booktiga festival pročitanih knjiga