Bogatim programom Osnovna škola Matije Vlačića proslavila Dan škole

Bogatim programom Osnovna škola Matije Vlačića proslavila Dan škole

6.5.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Iz stare škrinje koju smo otvorili 3. 5. na Dan škole izašle su note, školom se zaorila muzika, dječji glasovi, ples, predavanja, Pub kviz, predstava, puno pjesama te recitacije…

 

Tog jutra u 8 sati za učenike razredne nastave održano je steam predavanje o jajima Krešimira Čanića u organizaciji Školske knjige o sportskoj dvorani te su  učenici imali priliku proširili svoja znanja o Zemlji i svemiru. Kroz mnoštvo novih i zanimljivih činjenica sa zanimanjem su pratili predavanje. Sudjelovali su u pokusu s jajima kako bi dokazali kako jaje pluta u vodi s manjom količinom soli. Posebno zanimljiv bio im je susret s robotićem koji je izvodio naredbe predavača pa čak i zaplesao. Tako su vidjeli djelovanje umjetne inteligencije u svakodnevnom životu.

 

Nakon toga u sportskoj dvorani učenici PŠ Rabac predstavili su se predstavom „Tri medvjeda i gitara“ kojom su ove godine sudjelovali na Županijskom Lidranu. Pokazali su svoje odlične glumačke sposobnosti te svojim prijateljima, kroz veoma zanimljivu i inspirativnu predstavu, prikazali kako se lijepi i bezbrižni život u jednom trenutku može promijeniti ako se dogodi neka neočekivana nesreća zbog koje ništa više nije isto. Tada ne smijemo očajavati i gubiti nadu, već pronaći rješenje za svoje probleme. Predstavu su završili porukom: "Sve što radimo sa srcem i od srca, bit će dobro i uspješno. Otvorite svoja srca, vjerujte u sebe i sigurno će se dogoditi čudo!"

 

Za učenike predmetne nastave  ujutro održan je Pub kviz u holu škole. Kviz je pripremio poznati enigmatičar Valter Kvalić,  a pitanja je priredila Emilijana Vozila Mohorović. Kviz je vodila Silvia Česnik, a sudjelovalo je 8 ekipa po 4 učenika, predstavnika starijih razreda. Pobjedila je grupa Ljubav, drugo mjesto zauzela je grupa Kofer, a treće Plavi tim. Učenicima navedenih ekipa Valter Kvalić podijelio je medalje.

 

Nakon toga i učenici starijih razreda poslušali su u holu zanimljivo znanstveno predavanje Krešimira Čanića iz Zagreba u organizaciji Školske knjige.   

 

Slijedio je centralni događaj Dana škole Talent show u holu škole na koji su se mogli prijaviti učenici sa svojim umijećima i talentima, a među gledateljima bili su brojni gosti i umirovljenici.

 

Ravnateljica škole Sanja Gregorinić Trumić obratila se prisutnima govorom u kojem je naglasila važnost velike 6o-te obljentice škole, u sklopu koje ćemo raditi brojne velike stvari, kao što je izrada brošure, monografije, nove web stranice škole, obnova dvorane, uređenje hola, uređenje hola i toaleta u PŠ Rabac. Ravnateljica je naglasila važnost isticanja i razvijanja talenata, važnost slavljenja uspjeha, svladanih životnih izazova. Važno je u životu imati uzore, a svima nama veliki uzor može biti Matija Vlačić Ilirik, koji je razvijao svoj talent pisanja, bio uporan, pokazao važnost učenja i upornosti u životu. 

 

Nakon inspirativnog govora ravnateljice, nastupila je poznata pjevačica Franka Batelić, bivša učenica naše škole, koja je pravi primjer kako razviti svoj talent i postati uspješan. Učenici su se spontano pridružili pjevačici na bini te oduševljeno pjevali skupa s njom. Rekli su kako im je ovo bio najbolji poklon za rođendan škole.

 

Slijedila je recitatorska točka “Kovari” Zdenke  Višković Vukić koju je emotivno izveo Dino Peruško, naš bivši vrlo svestrani učenik, sad maturant.

 

Poslije toga je bio Labinski tanac tj. nastupili su mali folkloraši naše škole plešući Balun koje je uvježbala Marčela Rajković Crevar, članica RKUD-a Raša, uz pomoć Nine Ricci. Harmoniku je svirao učenik OŠ „Ivo Lola Ribar“ Ilario Peršić.

 

Nakon toga slijedili su brojni pojedinačni i grupni nastupi naših talentiranih učenika koji su pokazali zavidno umijeće u pjevanju, plesu, recitiranju, glumi, a nastupile su i mažoretkinje, dok je jedna učenica pokazala publici svoje baratanje obručima.

 

U tehničkom dijelu programa sudjelovao je i volonter Kristijan Stojić koji je školi i posudio te postavio svoje zvučnike te aparaturu kao i binu.

 

Školski zbor kojeg vodi Jelena Paunović Štifanić predstavio se čak s četiri pjesme, a prilikom izvedbe pjesme na talijanskom „Sara perche ti amo“ učenicima na bini priključili su se i djelatnici škole.

 

Točaka je bilo puno, školom su odzvanjale pjesme, bilo je jako puno plesnih točaka… Za kraj učenici PŠ Rabac plesali su uz pjesmu „Rim Tim Tagi Dim“ Baby Lazanje koja će nas predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu. Malim plesačima pridružili su se i drugi učenici i djelatnici, bilo je veselo i razigrano...

oš matija vlačić dan škole dan osnovne škole matije vlačića Sanja Gregorinić Trumić