Blizanci David i Petar Vorano pozvani na državno natjecanje iz matematike

Blizanci David i Petar Vorano pozvani na državno natjecanje iz matematike

7.4.2023. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon revizije rezultata svih županijskih natjecanja iz matematike u Hrvatskoj, državno povjerenstvo pozvalo je na državno natjecanje 18-20 natjecatelja po svakoj kategoriji. U kategoriji 4.B pozvana su oba brata Vorano – David i Petar, što na ovoj razini natjecanja svakako predstavlja rijetkost. 

Rezultat je to njihovog predanog i redovnog zajedničkog rada u koji se intenzivno uključio i njihov mladi mentor, student FER-a Martin Šverko, sa svojim bogatim natjecateljskim iskustvom. Martin je u našoj školi završio elektrotehniku i bio redovit na natjecanjima iz matematike – u  prvom je razredu osvojio 3. nagradu u državi, a kao maturant je postao i državni viceprvak .

Svakog rujna na satovima matematike gostuju studenti  STEM područja, bivši učenici naše škole koji su spremni podijeliti svoja iskustva s maturantima kako bi im olakšali izbor studija . Ove  godine su to bili „kemičarka“ Anetta Peršić i „ferovac“ Martin Šverko koji su učenike 4.f impresionirali svojim iskrenim i strastvenim  nastupima i možda bili razlog koji će prevagnuti pri izboru fakulteta. Anetta je već prvostupnik primijenjene kemije, trenutno na diplomskom studiju  zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, a Martin student treće godine preddiplomskog studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, također u Zagrebu.

Tu se i rodila ideja o suradnji na nivou mentorstva koja se već u prvoj sezoni pokazala kao pun pogodak – blizanci na državnom natjecanju iz matematike su zaista raritet. Natjecanje će se od 24. do 26. travnja održati u Poreču.

Nadamo se nastavku suradnje s našim  uspješnim bivšim učenicima i u okviru STEM centra za mlade u nastajanju.

 Roberta Germin Mileta, prof.savjetnik

david vorano petar vorano natjecanje matematika roberta germin mileta