Bijenale industrijske umjetnosti Labin Art Expressa član Međunarodne udruge bijenala

Bijenale industrijske umjetnosti Labin Art Expressa član Međunarodne udruge bijenala

14.10.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Udruga Labin Art Express XXI sa svojim je Bijenalom industrijske umjetnosti postala punopravna članica Međunarodne udruge bijenala – IBA. Prijem u članstvo obavljen je u ruskom gradu Ekatarinburgu, u kojem se 7. i 8. listopada pod nazivom "Mobilizacija i promjene - Bijenale kao sredstvo teritorijalne otvorenosti" održao prvi susret radne skupine ove međunarodne udruge.  Domaćin susreta bio je Uralski odsjek Nacionalnog Centra za suvremenu umjetnost, inače organizator Uralskog industrijskog bijenala suvremene umjetnosti, koje se upravo po treći put održava u Ekaterinburgu  uz potporu Vladimir Potatin fondacije.

L.A.E. se odazvao na poziv direktorice Uralskog odsjeka i glavnog komesara Uralskog Industrijskog Bijenala Alise Prudnikove, koja je ovim pozivom htjela inicirati suradnju dviju organizacija na njihovim budućim festivalskim projektima. Damir Stojnić, umjetnički direktor Bijenala industrijske umjetnosti, u svom je vrlo zapaženom izlaganju predstavio osnovni umjetnički koncept i ekonomski princip djelovanja L.A.E. XXI, njihov temeljni projekt "Podzemni grad XXl", pilot projekt Bijenala industrijske umjetnosti održanog tijekom rujna i listopada 2014., te koncept i osnovne konture prvog redovnog Bijenala, koje će se održati u KuC-u "Lamparna", ali i na brojnim drugim lokacijama u Labinu.

Otvorenje je planirano za 2. ožujka 2016. godine, tj. za 95. obljetnicu Labinske republike. Pored Branka Franceschija (Hrvatska), kustosa i selektora nacionalnog programa, za selekciju i postav međunarodnog programa u kojem će sudjelovati više od dvadeset umjetnika iz cijelog svijeta, angažirana je Lucrezia de Domizio barunica Durini (Italija).

 

 

bijenale labin art express lae