BICIKLIZAM I GASTRO DOŽIVLJAJ: Sinergija okupila 320 velikih i malih biciklista

BICIKLIZAM I GASTRO DOŽIVLJAJ: Sinergija okupila 320 velikih i malih biciklista

25.9.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Jesenski gastro-bike tour "Terra Albona" održan protekle nedjelje petu godinu zaredom na području Labinštine okupio je uz članove Brdsko biciklističkog kluba Istra bike i mnogobrojne rekreativce, velike i male pa i cijele obitelji. Na Dubrovi gdje je bio start vladala je prava gužva.

Sudionici su imali mogućnost odabira dvije rute, rekreativne dužine 22 i brdske dužine 26 kilometara. Biciklijada je prilagođena svim uzrastima i profilima od profesionalaca do amatera, ljubitelja biciklizma, rekreativaca, a mlađi od sedam godina vozili su uz potporu roditelja ili su se vozili u sjedalici. Ruta nije baš bila kratka bilo je tu šumskog puta i makadama, a za one koji bi zapeli osigurano je pick-up vozilo Bike Centra Rabac.

Povezati biciklizam s gastronomijom

- Ideja o projektu, gastro-biciklističkoj manifestaciji rodila se 2015. godine prilikom organizacije aktivnosti za Europski tjedan mobilnosti. Prva Terra Albona održana 19. rujna 2015. godine sa svega 30-ak lokalnih entuzijasta, začetnika i pokretača manifestacije, da bi se već sljedeće godine pokazala kao vrhunska ponuda i manifestacija koju treba dodatno razvijati.

Prvotna želja organizatora bila je povezati biciklizam s gastronomijom te na taj način potaknuti sinergiju proizvođača i gosta. Otada pa do danas svaku manifestaciju poprati više od 300 sudionika, a u prošloj je godini na proljetnoj i jesenskom Terra Alboni sudjelovalo ukupno više od 700 biciklista iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke. Za ovu Terru prijavilo se 320 biciklista iz cijele Labinštine, a došli su mnogi i iz ostalih dijelova Istre pa i Rijeke, zadovoljno su nam na startu rekle Vesna Blažina, voditeljica Labin Zdravog grada i Mirela Faraguna, voditeljica LAG-a "Istočna Istra" koje su ponijele najveći organizacijski teret.

Prva stanica palača Battiala Lazzarini

Nedjeljna manifestacija održana je na području grada Labina i općine Sveta Nedelja. Prva stanica rekreativne biciklijade bila je u baroknoj palači Battiala Lazzarini u Svetom Martinu gdje je u suradnji obitelji Jenkel i restorana Markus iz Ripende ponuđena   degustacija istarskih specijaliteta. Druga stanica rekreativne biciklijade bio je agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu gdje su biciklisti imali ručak. Treća stanica bila je amfiteatar Parka skulptura Dubrova gdje je uz čašu vina udruge vinara Labinštine "Trs" nakon četiri sata vožnje i druženja zaokružena i završena biciklijada.

Biciklističkom vožnjom sudionici su obišli obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nude domaće lokalno proizvedene namirnice čime se promoviraju mali lokalni poljoprivrednici i OPG-i koji su pokretači razvoja ruralnih sredina. Labin stvara brend "bike-friendly" destinacije i destinacije aktivnog odmora pa je Terra Albona važan segment koji nudi nešto drugačije, autohtono, lokalno. Manifestacija je održana u suradnji Grada Labina, LAG-a "Istočna Istra", Brdsko biciklističkog kluba Istra bike i Bike Centra Rabac uz potporu Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije, Hrvatske turističke zajednice, te turističkih zajednica Grada Labina i Općine Sveta Nedelja. Biciklizam je još jednom pokazao da je najbolji način za upoznavanje krajolika, u ovom slučaju raznolikosti Labinštine.


Branko Biočić


terra albona biciklizam rekreacija