Bez otpuštanja u Holcimu i ITV-u

Bez otpuštanja u Holcimu i ITV-u

26.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Mjere ublažavanja posljedica globalne financijske krize u Holcimu zasad ne uključuju smanjenje plaća ni otpuštanje radnika, dok u Istarskoj tvornici vapna poručuju da o osobnim dohocima pregovaraju sa sindikatom te da trenutno ne razmišljaju o otkazima. Zaposlenici cementare u Koromačnu, njih 200-tinjak, dobit će, po kolektivnom ugovoru, božićnicu u iznosu od polovice cjelokupne plaće, što je u prosjeku oko pet tisuća kuna bruto, bon od 300 te još 600 kuna za dar djeci. U raškoj vapnari, pak, visinu božićnice za 84 radnika još nisu utvrdili.


Bez obzira na priče iz Vlade o ukidanju prigodnih darova, Holcim će svoje poslovne partnere nagraditi poklonima, baš kao i ITV, koji će njihovu vrijednost ipak prilagoditi mjerama štednje. Domjenke neće upriličiti nijedno poduzeće.


Očito, ovi proizvođači građevinskih materijala recesiji odolijevaju snažnije od pojedinih srodnih tvrtki poput, primjerice, Dalmacijacementa iz Kaštel Sućurca, inače u vlasništvu meksičkog Cemexa, koji je početkom mjeseca otpustio 80-ak radnika, a prethodno je bio prisiljen čak zaustaviti i proizvodnju.


Iz Holcima Hrvatska napominju da im veću stabilnost jamči šarolikost tržišta, prisutnost u čak 70 zemalja širom svijeta. No, zbog, kako kažu, vidljivih znakova gospodarskog usporavanja, neke su investicije planirane za ovu i iduću godinu odlučili smanjiti ili odgoditi.


- S pripremljenim opsežnim planom smanjenja troškova, posebno onih tekućih, svakodnevnih, upoznali smo sve naše djelatnike, koji su dobili jasne smjernice o važnosti štednje, navodi Petra Martić iz komunikacija Holcima.
Dorijan Rajković, predsjednik Uprave ITV-a, pak, rast ovogodišnjih prihoda od 33 posto u odnosu na lanjske pripisuje prijašnjim znatnim ulaganjima. Krizu, tvrdi, trenutno osjećaju samo indirektno te zaključuje da nakon višegodišnjeg rasta slijedi stagnacija ili čak pad pa su upravo zbog toga oprezniji u planiranju za iduću godinu.

I. RADIĆ

Holcim Koromačno ITV Istarska tvornica vapna vapno gospodarstvo recesija Dorijan Rajković Petra Martić kriza