Besplatna pravna pomoć od 1. veljače 2009.

Besplatna pravna pomoć od 1. veljače 2009.

30.1.2009. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović u Saboru je predstavio novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji na snagu stupa 1. veljače. Naravno, ni ova pogodnost ne može bez papirologije, morat će se podnijeti zahtjev u Uredima državne uprave uz dozvolu uvida u sve imovinske i financijske podatke (kako bi se provjerilo da osoba ima primanja manja od 1800 kuna te da ne posjeduje vrijedne nekretnine).

Nakon toga građani dobivaju uputnicu s kojom odlaze odvjetniku po svom izboru. Neke odredbe zakona ne odobrava Hrvatska odvjetnička komora koja je najavila ustavnu tužbu jer im smeta da pravo zastupanja imaju i neke nevladine udruge.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović u Saboru je predstavio novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji će građanima omogućiti besplatno zastupanje u egzistencijalnim pitanjima poput prava iz sustava socijalne skrbi, zaštite djece, prava iz zdravstvenog i mirovinskog sustava. Zakon na snagu stupa 1. veljače.

Iako načelno podupire Zakon, Hrvatska odvjetnička komora najavila je ustavnu tužbu protiv nekih njegovih odredbi.

Odvjetnik Marijan Hanžeković rekao je da Komora neustavnim smatra odredbe prema kojima pravo zastupanja stranaka u upravnim sporovima i parnicama pred Europskim sudom za ljudska prava, uz odvjetnike, imaju i neke specijalizirane nevladine udruge.

Ove će godine država za besplatnu pravnu pomoć izdvojiti 8,5 milijuna kuna. Osim zastupanja pred sudovima u građanskim i upravnim sporovima u besplatnu pravnu pomoć uključeno je i pružanje savjeta te sastavljanje podnesaka.Kako ostvariti besplatnu pravnu pomoć

Prema predviđanjima pomoć će koristiti oko 65.000 osoba. Mogu je ostvariti osobe s primanjima manjim od 1800 kuna po članu obitelji, te oni koji ne posjeduju nekretnine vrjednije od 35 četvornih metara po osobi te dodatnih 10 četvornih metara za svaku drugu osobu.

Korištenje ove pogodnosti ostvaruje se podnošenjem zahtjeva u Uredima državne uprave, a uz zahtjev je potrebno priložiti potpisanu izjavu kojom se dozvoljava uvid u sve imovinske i financijske podatke.

Nakon odobravanja zahtjeva građani dobivaju uputnicu s kojom odlaze pružatelju pravne pomoći po svom izboru, to jest svim odvjetnicima koji se za to registriraju u Ministartsvu pravosuđa, udrugama i pravnim klinikama pri fakultetima.

pravda pomoć besplatna pravna pomoć pravo pravosuđe odvjetništvo ministarstvo pravosuđa