Benzini skuplji za 5-6 lipa, odgođeno povećanje trošarina

Benzini skuplji za 5-6 lipa, odgođeno povećanje trošarina

9.7.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Najviše cijene motornih benzina od ponoći će biti više za pet, odnosno šest lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti od dvije do osam lipa, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 10. do 23. srpnja.

To je prvi rast cijena benzina nakon nešto više od dva mjeseca, dok cijene dizela u dvotjednom ritmu padaju osmo obračunsko razdoblje za redom.

Blaži rast cijene benzina, a pad cijena dizela posljedica je i današnje odluke Vlade RH da za dva tjedna, sa 10. na 24. srpnja, odgodi primjenu novih, za 15 lipa viših trošarina na benzine i plinska ulja, što je Vlada obrazložila uvažavanjem uočenih poremećaja na tržištu naftnih derivata.

Po podacima Ministarstva, najviša cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 od sutra, 10. srpnja, može biti 10,08 kuna po litri, što je pet lipa više od dosadašnjih 10,03 kune.

Za pet lipa od ponoći će poskupjeti i eurosuper 98 i najviša mu cijena u iduća dva tjedna može biti 10,39 kuna (do sada 10,34 kune).

Ministarstvo gospodarstva je najvišu cijenu eurosupera 100 utvrdilo na 10,60 kuna, što je šest lipa više od dosadašnje maksimalne cijene od 10,54 kune.

Eurodizel će se pak od ponoći moći prodavati po najvišoj cijeni od 9,39 kuna, što je dvije lipe manje od dosadašnjih 9,41 kunu.

Plinska ulja će pojeftiniti za šest lipa po litri, najviša cijena običnog loživog ulja od sutra može biti 6,55 kuna (do sada 6,61 kunu), a euro plinskog ulja 6,76 kuna (do sada 6,82 kune).

Plavi dizel imat će osam lipa nižu cijenu, jer je Ministarstvo najvišu cijenu tog goriva namijenjenog poljoprivrednicima i ribarima utvrdilo na 5,75 kuna (do sada 5,83 kune).

Cijene naftnih derivata mogu se, sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, mijenjati svaka dva tjedna. Korekcija ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, a maksimalno povećanje ili smanjenje u postotku može biti tri posto.

Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i objavljuje najviše maloprodajne cijene naftnih derivata koje vrijede idućih 14 dana. Tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo. (H)

odgoda benzin skupoća eurosuper 95 nafta