Benzini skuplji desetak lipa, dizeli za četiri lipe

Benzini skuplji desetak lipa, dizeli za četiri lipe

7.1.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Maloprodajne cijene motornih benzina od ponoći poskupljuju za devet odnosno deset lipa po litri, dok će cijene eurodizela, plavog dizela i plinskog ulja biti veće za po četiri lipe po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 8. do 21. siječnja 2013. godine.

U tom će razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 iznositi 10,26 kuna po litri, što je za devet lipa više od dosadašnje cijene od 10,17 kuna. Za deset lipa po litri poskupit će eurosuperi BS 98 i 100. Tako će od sutra pa u iduća dva tjedna najviša cijena eurosupera BS 98 iznositi 10,58 kuna (do sada 10,48 kuna), a najvišu cijenu eurosupera BS 100 Ministarstvo je utvrdilo na 10,79 kuna (do sada 10,69 kuna).

Cijena eurodizela BS može najviše iznositi 9,69 kuna, što je za četiri lipe više od dosadašnje cijene od 9,65 kuna. Za četiri lipe po litri poskupljuju i plavi dizel, odnosno plinsko ulja obojano plavom bojom te plinsko ulje s oznakom euro. Tako će nova najviša cijena plinskog ulja s oznakom euro iznositi 6,85 kuna (do sada 6,81 kunu).

Ministarstvo je odredilo najvišu cijenu plinskog ulja obojanog plavom bojom s oznakom euro na 6,19 kuna (prema dosadašnjih 6,15 kuna), a plinskog ulja obojenog plavom bojom (plavog dizela) na 6,10 kuna po litri (do sada 6,06 kuna).

Ministarstvo je danas objavilo najviše cijene derivata sukladno novom Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koji je na snazi od početka ove godine. U novom je Pravilniku dijelom promijenjena odredba o najvišoj dopuštenoj promjeni cijena - do sada su cijene mogle biti korigirane do najviše 3 posto i u slučaju rasta ili pada, dok se po novome u slučaju rasta cijena zadržava taj gornji prag od najviše 3 posto, ali povećava se prag za slučaj sniženja cijena, pa cijene u odnosu na važeću najvišu cijenu mogu pasti najviše za 6 posto.

I prema novom Pravilniku promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara, a kao i do sada Ministarstvo gospodarstva će svakih 14 dana obračunavati i objavljivati najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a naftne kompanije u tom razdoblju mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo. (Hina)

gorivo poskupljenje benzin dizel ministarstvo gospodarstva derivati