Belgijanci drugu godinu za redom volontiraju u PP Učka

Belgijanci drugu godinu za redom volontiraju u PP Učka

12.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

U Parku prirode Učka, na lokalitetu Potrebišće u mošćeničkom zaleđu, uskoro će otvoriti mitsko-povijesna staza Trebišća - Perun, a u uređenje buduće velike baštinske atrakcije ovog se tjedna uključilo i sedamnaest skauta iz Belgije.

- Javna ustanova Park prirode Učka drugu godinu zaredom prima grupe belgijskih izviđača koji samoinicijativno dolaze volontirati u akcijama očuvanja prirode i razvoja infrastrukture Učke. Izviđački pokret u Belgiji ima veliki društveni značaj te okuplja mlade željne promicanja ekoloških vrijednosti i zdravog načina života, veli stručna suradnica Sandra Vertel.
Skauti dolaze iz gradića Hamme-Mille nedaleko od Bruxellesa, iz frankofonog dijela Belgije. Sa svojim izviđačkim odredom Poste de la faeuvette proteklih su mjeseci krčili i uređivali perivoje i vrtove i tako zaradili novac za zajedničko ljetovanje.

 


U Hrvatsku su ih privukle prirodne ljepote te raznolikost krajolika. Kontaktirali su nekoliko hrvatskih parkova prirode i nacionalnih parkova. Ponudu Parka prirode Učka ocijenili su najzanimljivijom te odlučili volontirati upravo u Istri. Početkom tjedna postavili su kamp na Trebišćima i podigli veliki izviđački šator. Oboružani motikama, lopatama i pijucima svakodnevno rade na budućoj stazi Trebišća - Perun. Svoje putovanje mladi skauti sutra nastavljaju prema otoku Cresu gdje će posjetite Beli, Lubenice i Valun.
Prošle godine belgijski izviđači čistili su lokvu kod izvorišta Korita i uređivali okoliš tamošnjeg planinarskog doma.


G. ČALIĆ ŠVERKO

 

Mitsko - povijesna staza na Perunu

Projekt mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun, potaknut je nedavnim znanstvenim istraživanjima prostora oko vrha Perun koja su pokazala da su obronci Učke bili od posebnog značaja za prve slavenske doseljenike na Jadran. Upravo je to područje odabrano kao svetište te pozornica mita na kojemu je počivao godišnji ciklus života te prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak.


Kroz 13 poučnih ploča s tekstualnim i likovnim sadržajima, staza će posjetitelje upoznati s time tko su Slaveni, odakle su i zašto došli te kakva su bila vjerovanja po kojima su krojili život svoje zajednice.


Zamišljena kao cjelodnevni planinarski izlet, staza prolazi kroz netaknutu prirodu i očuvane zaseoke kanjona Potoška vala i uspinje se na vrh Perun, te uz povijesno-mitološku dimenziju predočava ljepote krajolika i tradicionalni život ljudi, ispričala nam je Sandra Vertel.

 

PP Učka Učka Park prirode ekologija izlet belgijanci skauti volontiranje Perun Trebišće Potrebišće