Barbići: Komemorativni skup u sjeni Thompsona

Barbići: Komemorativni skup u sjeni Thompsona

13.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pod geslom »Da se ne zaboravi«, Općina i Udruga antifašističkih boraca organizirale su u subotu komemoraciju za 31 mještanina Kunja i Barbića strijeljanih 7. listopada 1943. godine u Rommelovoj ofenzivi.
Nakon obilaska stratišta u Kunju gdje su vijenac na spomenik položili načelnik Josip Knapić, mještanin Anđelo Franković i član UHVDR-a i UAB-a Bruno Miletić, isto su u Barbićima učinili predsjednik Općinskog vijeća Marčelo Tenčić, predsjednik UAB-a Severino Franković i članica ove udruge Ana Griparić. Minutom šutnje odana je počast stradalima kao i svim poginulima u NOB-u i Domovinskom ratu.


Obraćajući se skupu u Barbićima, načelnik Knapić istaknuo je da mu je želja ovo mjesto svrstati u red spomen-sela stradalih u Drugom svjetskom ratu, a obećao je i obnovu bivše školske zgrade koja će se koristiti za umjetničke manifestacije.


Franković se osim na događaje prije 65 godina osvrnuo i na aktualne, povezane s desnim dijelom hrvatskog političkog spektra.
- Nismo protiv onih koji žele pjevati i recitirati u Areni, oko nje ili na bilo kojem drugom mjestu, ali protivimo se svakome tko priziva aveti prošlosti i njihovu ikonografiju, i svakome tko poziva na ubijanje ovoga ili onoga, rekao je Franković.


Predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca Tomo Ravnić govorio je o pojedincima koji nastoje revidirati povijest i krivnju za zločine prebaciti na sudionike NOB-a, što oni ne smiju dopustiti. Vlast je optužio da »podržava serviranje tuđih ideologija«.
- Veseli me što je sveučilište u Hamburgu zabranilo nastup onom provokatoru Thompsonu jer su došli do zaključka da im ne trebaju nacistički simboli, uzviknuo je u jednom trenutku.


U prigodnom programu sudjelovali su Limena glazba iz Labina, svirači RKUD-a »Rudar« iz Raše Đino Bučić, Lino Miletić, Toni Kos, Đordano Kos i David Juričić, recitatorice iz raške Osnovne škole Ivana Batelića Martina Havić i Leina Buršić te školski izviđački odred koji je držao svečanu stražu.

R. SELAN

Dragovoljci napustili skup

Nakon Frankovićevog neizravnog i Ravnićevog izravnog prozivanja Thompsona, iz gledališta su se digli i skup napustili članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Mirko Marković, Dalibor Mesaroš i Enes Suljić.


- Mi dolazimo na komemoracije NOB-a zbog pijeteta prema žrtvama. Osobno se gnušam fašizma, ali mislim da u ovom slučaju, kao i nizu slučajeva prije toga, članovi UAB-a nisu u pravu. Njihov odnos prema Thompsonu prelazi u govor mržnje i hajku na čovjeka. Zbog toga sam otišao, rekao nam je u telefonskom razgovoru Enes Suljić, predsjednik labinske Hvidre.

 

Predsjednik Udruženja antifašističkih boraca, Severino Franković podsjetio je zbog čega se obilježava taj dan (Prilog Severino Franković).  Radio Labin

 

komemoracija Barbići antifašizam NOB domovinski rat Tomo Ravnić Anđelo Franković RKUD Rudar limena glazba