Baja predstavila svoje gospodarske mogućnosti

Baja predstavila svoje gospodarske mogućnosti

23.3.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jučer je u prostorijama Grada Labina održana prezentacija o gospodarskim mogućnostima i suradnji s prijateljskim gradom Baja iz Mađarske.

 

Grad Baju i njezino gospodarstvo predstavili su Bócsa Barnabás, ravnatelj gradske tvrtke Baja Marketing, Laszlo Nagy, ravnatelj luke na Dunavu i Endre Senoradski, ravnatelj Zavoda za zapošljavanje Grada Baje.

 

Prezentacija je započela prikazivanjem kratkog filma o gradu Baji i o njegovim razvojnim mogućnostima s ciljem otvaranja novih radnih mjesta te uspostavljanja dobrih odnosa s poduzetnicima i investitorima. Obzirom da se Baja nalazi na rijeci Dunav, brojni segmenti gospodarstva vezani su upravo za trgovinu i prijevoz robe vodenim i kopnenim putem, o čemu je govorio ravnatelj luke na Dunavu Laszlo Nagy predstavljajući luku kao turistički, gospodarski i logistički centar. Ravnatelj Zavoda za zapošljavanje, Endre Senoradski, upoznao je prisutne sa „crnim“ brojkama nezaposlenih u Baji od čega najveći postotak otpada na mušku populaciju (52%). No, ravnatelj je i naglasio dobru suradnju s gradskom upravom i sa poslodavcima kako bi se pomoglo poduzetnicima da otvore nova radna mjesta. U tom smjeru nude im se i brojne potpore, kako nacionalne, tako i potpore Europske unije.         

 

Prezentaciji je prisustvovao pročelnik Kabineta gradonačelnika Grada Baje, Norbert Vedelek, ravnatelj ugostiteljske škole u Baji, Virag Tibor, suradnica Kabineta Gradonačelnika Grada Baje, Edita Muncig, te predstavnici hrvatske manjinske samouprave u Baji, Angela Sokach Markovich i Joso Ostrogonski, zamjenici gradonačelnika Grada Labina Eni Modrušan i Zoran Rajković, labinski gospodarstvenici i ravnatelji srednje i osnovnih škola.  

 

U sklopu boravka delegacije u Labinu, od 21. do 23. ožujka, jučer je održan i radni sastanak u Maloj vijećnici o organizaciji gastro-kulturne manifestacije „Fišijada“ koja se svake godine sredinom srpnja odvija na glavnom trgu u centru Baje. Predstavnici Baje izložili su četverodnevni program manifestacije u okviru kojega će se Grad Labin ove godine predstaviti kao počasni gost-grad partner.

 Grad Labin i Grad Baja ove će godine obilježiti 10. godišnjicu prijateljstva koje je formalizirano 2005. godine potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i suradji.     

 

baja gospodarstvo