AZTN: Rockwoolu naknadno odobrene potpore

AZTN: Rockwoolu naknadno odobrene potpore

3.1.2011. // SEEbiz.eu // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je odluku o naknadnom odobrenju državnih potpora koje su poduzetniku Rockwool Adriatic d.o.o. tijekom 2004. i 2005. dodijeljene za izgradnju tvornice kamene vune u istarskoj općini Pićan, priopćeno je danas sa sjednice Vijeća održane 30. prosinca.

Riječ je o potporama koje su dodijeljene bez prethodnog odobrenja Agencije pa je u postupku koji je Agencija pokrenula po službenoj dužnosti ustanovljeno da se radi o ukupnom iznosu nešto manjem od 18 milijuna kuna poticajnih sredstava tome poduzetniku za ulaganja u Hrvatskoj.

Potpore su dodijeljene u obliku carinskih i poreznih olakšica koje je dalo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te u obliku oslobođenja od plaćanja naknade za priključak na sustav pitkom vodom i naknade za komunalni doprinos koje je temeljem odluka dalo Općinsko vijeće Općine Pićan.

Agencija je uz pomoć sudskog vještaka utvrdila da su potpore sadržane i u cijeni po kojoj je Rockwool 2005. kupio zemljište od Općine Pićan za gradnju tvornice, a koja je prema procjeni vještaka bila za oko 4 milijuna kuna niža od tada važeće tržišne cijene.

U postupku je, primjenom pravila o regionalnim potporama, utvrđena i visina porezne olakšice koju poduzetnik ima pravo iskoristiti do 31. prosinca 2015., a koju mu je također odobrilo Ministarstvo gospodarstva.

Premda se ovdje radi o potporama koje su dodijeljene bez odobrenja Agencije, dakle suprotno Zakonu o državnim potporama, tijekom postupka utvrđivanja davatelja, visine i namjene dodijeljenih potpora, Agencija je nesporno utvrdila kako je riječ o potporama za početna ulaganja koje su sukladne pravilima za dodjelu regionalnih potpora u Hrvatskoj, navodi se.

Drugim riječima, Agencija je provedbom pravne i ekonomske analize svih potpora dodijeljenih Rockwoolu utvrdila kako su potpore u obliku poreznih i carinskih povlastica, kupnje zemljišta po cijeni nižoj od tržišne, oslobođenja od plaćanja naknada za priključenje na sustav pitkom vodom i komunalni doprinos, kako po namjeni, tako i po visini odnosno intenzitetu potpore, dopuštene sukladno pravilima za regionalne državne potpore iz Uredbe o državnim potporama koja je bila na snazi u vrijeme dodjele te pravilima EU sadržanim u Višesektorskom okviru za regionalne potpore za velike projekte ulaganja koji Agencija primjenjuje temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Iz tog su razloga navedene potpore koje je dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Općina Pićan naknadno odobrene, navodi se u priopćenju Agencije.

rockwool gospodarstvo aztn agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pićan gospodarstvo eu industrija tvornica ekologija potpore